ΔΙΕΘΝΗ

ΜΗ370: Αρχισαν νέες υποβρύχιες έρευνες για την χαμένη πτήση

μη370-αρχισαν-νέες-υποβρύχιες-έρευνες-γ-72338

Η επόμενη φάση στην υποβρύχια έρευνα για την χαμένη πτήση MH370 της Malaysia Airlines άρχισε νωρίς το πρωί της Δευτέρας, με το ερευνητικό σκάφος GO Phoenix το οποίο έχει φτάσει στην περιοχή αναζήτησης, στον νότιο Ινδικό Ωκεανό.

Η αποστολή αυτή σηματοδοτεί την αρχή μιας δυνητικά μακροχρόνιας επιχείρησης, την οποία θα συντονίζουν οι αρχές της Αυστραλίας.

Το πλοίο, και δύο άλλα που θα φτάσουν στην ίδια θαλάσσια περιοχή εντός του Οκτωβρίου, θα σαρώσουν με σόναρ τον βυθό σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν συντρίμμια του μοιραίου αεροπλάνου.

Η εξαφάνιση της πτήσης MH370, μία ώρα μετά την απογείωση από την Κουάλα Λουμπούρ, στις 8 Μαρτίου 2014, είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο μυστήριο στην ιστορία των εμπορικών πτήσεων. Στο αεροπλάνο επέβαιναν 227 επιβάτες από 15 χώρες, και 12 μέλη πληρώματος.

Μετά από επτά εβδομάδες εντατικής αλλά άκαρπης αναζήτησης, η διεθνής προσπάθεια για να εντοπιστούν συντρίμμια του αεροπλάνου από αέρος έληξε, στα τέλη Απριλίου.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση δήλωσε τον Αύγουστο ότι έχει αναθέσει στην Fugro Survey, μια ολλανδική εταιρεία, την επιχείρηση χαρτογράφησης του βυθού για την επόμενη φάση, της υποθαλάσσιας έρευνας – μαζί με το πλοίο GO Phoenix, που παρέχεται από την κυβέρνηση της Μαλαισίας.

Η πρώτη φάση της επιχείρησης θα διαρκέσει 12 ημέρες. Μετά το Phoenix θα επιστρέψει σε λιμάνι της δυτικής Αυστραλίας για ανεφοδιασμό.

Δύο ολλανδικά πλοία, το Fugro Discovery και το Fugro Equator, θα συνδράμουν τις έρευνες αργότερα μέσα στον μήνα.

Σύμφωνα με τις αρχές της Αυστραλίας, «το τρέχον σχέδιο προβλέπει να καλυφθούν σταδιακά οι περιοχές έρευνας που έχουν προτεραιότητα, κατά την διάρκεια ενός έτους».

«Σε περίπτωση που εντοπιστεί μια περιοχή με συντρίμμια, ή με λείψανα ανθρώπων, οι ερευνητές θα προχωρήσουν σε προσεκτική χαρτογράφηση και φωτογράφιση, η οποία θα διαρκέσει έως και ένα μήνα», προσθέτει η ανακοίνωση.

Τι θα συμβεί αν δεν βρεθεί τίποτα μέσα στο τρέχον χρονοδιάγραμμα;

Εξαρτάται από τους πόρους που θα διατεθούν για την συνέχεια των ερευνών. Προς το παρόν, η κυβέρνηση της Αυστραλίας προσφέρει 52,8 εκατ. δολάρια για την χαρτογράφηση και τις υποβρύχιες έρευνες. Ανάλογο ποσό έχει δεσμευθεί να καταβάλει η κυβέρνηση της Μαλαισίας.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου