ΔΙΕΘΝΗ

Οδομαχίες στο Κομπανί, διαμαρτυρίες Κούρδων με καταλήψεις μέχρι τη Χάγη

οδομαχίες-στο-κομπανί-διαμαρτυρίες-κ-72330

Στο κέντρο του Κομπανί έχει φτάσει πλέον η ύστατη προσπάθεια διάσωσης της πόλης από την τζιχαντιστική ISIS, με τους Κούρδους να μάχονται ενώ η μαύρη σημαία της οργάνωσης έχει υψωθεί στο ανατολικό τμήμα της πόλης και οι άμαχοι τρέπονται σε φυγή. Διαμαρτυρίες των Κούρδων σε διάφορα σημεία της Ευρώπης, με εκατό διαδηλωτές να κάνουν «έφοδο» μέχρι και στην ολλανδική Βουλή στη Χάγη, καταλαμβάνοντας συμβολικά το κτίριο τη νύχτα.

Συγκλίνουσες αναφορές από ξένα πρακτορεία και από αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για συγκρούσεις που έχουν φτάσει πια μέσα στην πόλη, με τρία τμήματά της να έχουν ήδη καταληφθεί από τους τζιχαντιστές.

Οι ένοπλοι της ISIS έχουν εξαπολύσει επίθεση για την κατάληψη της κουρδικής πόλης, πάνω στη συροτουρκική μεθόριο, με εξοπλισμό που υπερτερεί κατά πολύ των τοπικών κουρδικών ομάδων άμυνας (κυρίως της YPG).

Το πρωί της Τρίτης, Κούρδοι αξιωματούχοι ανέφεραν στο Reuters ότι άλλοι 2.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν με κάθε μέσο από το Κομπανί. Από την έναρξη της επίθεσης, δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι της βόρειας Συρίας έχουν διαφύγει στην τουρκική πλευρά.

Tη νύχτα Δευτέρας προς Τρίτη, περίπου εκατό διαδηλωτές -Κούρδοι στην μεγάλη πλειονότητά τους- μπήκαν στο κτίριο της ολλανδικής Βουλής στη Χάγη με πανό και συνθήματα για το Κομπανί.

Σύμφωνα με το Reuters, εκτός από τις δυνάμεις της αστυνομίας που στάλθηκαν αναπτύχθηκε και ελικόπτερο πάνω από την περιοχή. Δεν αναφέρθηκε πάντως περαιτέρω ένταση.

Τις τελευταίες εβδομάδες, Κούρδοι ακτιβιστές στην Ευρώπη προσπαθούν με εκδηλώσεις και παράστασεις διαμαρτυρίας να τραβήξουν την προσοχή στον κίνδυνο που εγείρει η επέλαση των τζιχαντιστών στις κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου