ΔΙΕΘΝΗ

Πρόωρες εκλογές στην Πορτογαλία «βλέπει» η Deutsche Bank

πρόωρες-εκλογές-στην-πορτογαλία-βλέ-723269

Στην επιστολή παραίτησής του, η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα το βράδυ από την Expresso, ο απερχόμενος Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Γκασπάρ υπονόησε ότι κύρια αιτία της παραίτησής του έχει να κάνει με τις εντάσεις στο εσωτερικό του συνασπισμού του οποίου ηγείται.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας ανακοίνωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη του ότι δεν αποδέχεται στην παραίτηση του Πόρτας κι ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να παραιτηθεί. Είτε τελικά η χώρα προχωρήσει σε διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είτε όχι, η κυβέρνηση είναι πια πολύ εύθραυστη, όπως εκτιμά σε έκθεση της η Deutsche Bank, εις βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής. Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να πυροδοτήσει περαιτέρω άνοδο του πορτογαλικού spread, αφού οι αμφιβολίες για την ικανότητα της χώρας να επιστρέψει στις αγορές εντείνονται.

Στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός δεν καταφέρει να μεταπείσει τον Portas να παραμείνει και τελικά το κόμμα του αποσυρθεί από τον κυβερνητικό συνασπισμό, τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Από την άλλη υπάρχει το ενδεχόμενο απόσυρσης από την κυβέρνηση χωρίς να χαθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ωστόσο τα δημοσκοπικά στοιχεία δεν είναι θετικά για το CDS-PP και μάλιστα ενόψει των τοπικών εκλογών του Σεπτεμβρίου, ο Portas είναι πιθανό να θελήσει να αποστασιοποιηθεί ακόμη περισσότερο από δυσάρεστες πολιτικές αποφάσεις.

Από την άλλη το CDS-PP χρεώνεται την κατάρρευση της κυβέρνησης, γεγονός που ίσως να οδηγήσει τους ψηφοφόρους να θελήσουν να το “τιμωρήσουν” δίνοντας ώθηση στην αριστερά. Κατά συνέπεια, η απόσυρση από τον κυβερνητικό συνασπισμό θα πρέπει να γίνει με τον όρο ότι τα θέματα θα εξετάζονται “κατά περίπτωση” και θα υπάρχει ανοχή στις κυβερνητικές πολιτικές.

Ακόμη κι αν ο Κοέλιο χάσει την απόλυτη κυβερνητική πλειοψηφία, η γερμανική τράπεζα δεν βλέπει γιατί θα πρέπει να παραιτηθεί. Παρόλα αυτά, μια εύθραυστη κοινοβουλευτική ισορροπία δεν εξασφαλίζει την εφαρμογή του προγράμματος ούτε βέβαια μια εκλογική αναμέτρηση με αμφίβολο αποτέλεσμα.

newmoney.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου