ΔΙΕΘΝΗ

Σε επαναλειτουργία θέτει όλες τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις η Βόρεια Κορέα

σε-επαναλειτουργία-θέτει-όλες-τις-πυρ-714318

Η Βόρεια Κορέα θα θέσει και πάλι σε λειτουργία όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού αντιδραστήρα της Γιονγκμπιόν.

Η εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου και ο αντιδραστήρας των 5 MW της Γιονγκμπιόν έκλεισε το 2007 και τώρα θα επαναλειτουργήσει, δήλωσε εκπρόσωπος της βορειοκορεατικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας, σύμφωνα με το KCNA.

Το πρακτορείο μετέδωσε πως οι πυρηνικές εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν τόσο για την παραγωγή ηλεκτρισμού όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η απόφαση για την επαναλειτουργία όλων των πυρηνικών εγκαταστάσεων συμβαδίζει με τη βούληση της Πιονγκγιάνγκ να «ενισχύσει το πυρηνικό οπλοστάσιό της τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα», ενώ ήταν απαραίτητη για να λυθούν «σοβαρά» προβλήματα ελλείψεων ηλεκτρικής ενέργειας.

Εξάλλου, μία ημέρα πριν ο Κιμ Γιονγκ Ουν σε ομιλία του είχε υποστηρίξει ότι «η πυρηνική ισχύς μας είναι μια αξιόπιστη αποτροπή του πολέμου και μια εγγύηση για την προστασία της κυριαρχίας μας».

Η ομιλία την οποία εκφώνησε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών της Κορέας φάνηκε να σηματοδοτεί μια στροφή στην οικονομική ανάπτυξη και ο Κιμ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να σύρουν τη Βόρεια Κορέα σε μια κούρσα εξοπλισμών με στόχο να δημιουργήσουν εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξή της.

tanea.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου