ΔΙΕΘΝΗ

Ουγγαρία: Νεοναζιστές οργάνωσαν παράνομο συνέδριο

ουγγαρία-νεοναζιστές-οργάνωσαν-παρά-71362

Η ατμόσφαιρα κάτω από τις αψίδες του νότιου σιδηροδρομικού σταθμού της Βουδαπέστης θύμιζε περισσότερο συνάντηση διαμαρτυρίας της κομμουνιστικής εποχής της δεκαετίας του 1980, παρά συγκέντρωση ακροδεξιών και νεοναζιστών, που είχε απαγορευθεί από την ουγγρική κυβέρνηση ως «ρατσιστικό συνέδριο».

Μεγαλύτεροι σε ηλικία άνδρες με γενειάδες, νέοι με μαύρα πουκάμισα και κοντοκουρεμένα μαλλιά, μυστική αστυνομία, ένστολοι αστυνομικοί, και ένα μικρό πλήθος από δημοσιογράφους, όλοι αναρωτιούνταν τι επρόκειτο να συμβεί στη συνέχεια.

Μικρές ομάδες άρχισαν να φεύγουν η μία μετά την άλλη για να πάνε στο μυστικό σημείο της συνάντησης κάπου εκεί κοντά.

Αυτό έμελλε να είναι το Ευρωπαϊκό Συνέδριο του Ινστιτούτου Εθνικής Πολιτικής (NPI), ενός εθνικιστικού think tank με έδρα την πολιτεία της Μοντάνα στις ΗΠΑ.

Το NPI χαρακτήρισε το συνέδριο της Βουδαπέστης ως ένα «φόρουμ στο οποίο ομάδες και άτομα από όλη την Ευρώπη … μπορούν να συναντηθούν, να συζητήσουν τις ιδέες τους, και ίσως να προετοιμάσουν το έδαφος για συλλογική δράση».

Παρά την φήμη ότι είναι σκληρός εθνικιστής, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν διέταξε να απαγορευθεί η εκδήλωση το Σάββατο το βράδυ, λέγοντας ότι είναι «μια απόπειρα αναζωπύρωσης της ναζιστικής και … της φασιστικής ιδεολογίας».

Ακόμα και το ουγγρικό ακροδεξιό κόμμα Γιόμπικ, που κέρδισε πάνω από 20% στις γενικές εκλογές του Απριλίου έμεινε μακριά. Η ρητορική του Γιόμπικ έχει μαλακώσει φέτος, καθώς προσπαθεί να πρσελκύσει ψηφοφόρους για τις τοπικές εκλογές που πραγματοποιούνται το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Σε ένα παραδοσιακό ουγγρικό εστιατόριο κοντά στον σταθμό, περίπου 70 συμμετέχοντες από 12 χώρες συγκεντρώθηκαν γύρω από μεγάλα τραπέζια γεμάτα με φαγητό και κρασί.

Η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη.

Το προηγούμενο βράδυ, η αστυνομία προσήγαγε τον πρόεδρο του NPI Ρίτσαρντ Σπένσερ από ένα μπαρ της Βουδαπέστης.

Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από πολλές χώρες της Ευρώπης, και από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπήρχαν πολλές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των συμμετεχόντων. Μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στην Ρωσία, και στην προσωπικότητα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Υπάρχει θαυμασμός στους εθνικιστικούς κύκλους στην Ανατολική και την Δυτική Ευρώπη για τον Πούτιν, που θεωρείται μεγάλος εθνικιστής ηγέτης, ο οποίος έχει κάνει τον λαό του να είναι και πάλι υπερήφανος για την Ρωσία.

Κύριος ομιλητής στο παράνομο συνέδριο της Βουδαπέστης επρόκειτο να είναι ο Αλεξάντερ Ντούγκιν, ένας Ρώσος εθνικιστής στοχαστής, ο οποίος υπερασπίστηκε την προσάρτηση της Κριμαίας και την ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία.

Αλλά έμεινε μακριά μετά από προειδοποιήσεις μέσω διαύλων με την αστυνομία ότι δεν θα του επιτραπεί η είσοδος στην Ουγγαρία.

Ολοι οι συμμετέχοντες καταδίκασαν την εκτεταμένη μετανάστευση, και κάποιοι, αλλά όχι όλοι, επέμεναν στη υπεροχή της λευκής φυλής.

Εκτός από τις σερβιτόρες, μόνο τέσσερις γυναίκες ήταν παρούσες στην εκδήλωση.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου