ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Με νέα απόβαση στην Κύπρο απειλεί η Ακσενέρ

τουρκία-με-νέα-απόβαση-στην-κύπρο-απει-710449

Απειλές για «νέα απόβαση του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, αν χρειαστεί», εκτόξευσε η επικεφαλής του ακροδεξιού ΙΥΙ, Μεράλ Ακσενέρ, υποστηρίζοντας μάλιστα πως η Κύπρος είναι τουρκική.

Η «σιδηρά κυρία» της τουρκικής πολιτικής, αντίπαλος του Ερντογάν στις πρόωρες προεδρικές εκλογές της χώρας τον περασμένο Ιούνιο, κατήγγειλε «ιμπεριαλιστικές» δραστηριότητες σε βάρος της χώρας της στη Μεσόγειο για την αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Ως «απάντηση στα σχέδια των ιμπεριαλιστών», η Ακσενέρ απείλησε με νέα εισβολή στην Κύπρο, χρησιμοποιώντας μάλιστα το σύνθημα που υπήρχε πριν την εισβολή του 1974 «Η Αϊσέ θα πάει ξανά διακοπές».

Οι απειλές της επικεφαλής του «Καλού Κόμματος» έγιναν την ώρα που το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο Barbaros πλέει στο οικόπεδο 4 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, κι ενώ οι ΗΠΑ έστειλαν νέο μήνυμα στην Άγκυρα.

«Η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά και δεν έχει αλλάξει: οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς μεταξύ και των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

[cnn.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου