ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Δεκάδες αθλητές έπαιρναν μελδόνιο στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες 2015

δεκάδες-αθλητές-έπαιρναν-μελδόνιο-στ-70965

Σχεδόν ένας στους δέκα αθλητές που αγωνίσθηκαν πέρυσι στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μπακού ήταν ντοπαρισμένοι με το φάρμακο που οδήγησε στον αποκλεισμό της Μαρίας Σαράποβα από τις αθλητικές διοργανώσεις.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης που δημοσιεύεται στην διαδικτυακή έκδοση της «Βρετανικής Επιθεώρησης Αθλητιατρικής» (BJSM) και βασίσθηκε στις δηλώσεις των αθλητών για τα φάρμακα που παίρνουν, τις αντίστοιχες δηλώσεις των εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών και τις δειγματοληπτικές αναλύσεις ούρων που έγιναν στη διάρκεια των αγώνων.

Οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες του Μπακού διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2015, όταν ακόμα το μελδόνιο δεν είχε ενταχθεί στη λίστα των απαγορευμένων ουσιών της της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιντόπινγκ (WΑDΑ).

Συνολικά συμμετείχαν περισσότεροι από 6.000 αθλητές από 50 εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, οι οποίοι αγωνίσθηκαν σε 21 αθλήματα. Κάποιοι από αυτούς πήραν το εισιτήριο για να αγωνισθούν στους εφετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Όπως έδειξε η μελέτη, η χρήση του φαρμάκου από τους αθλητές ήταν ανησυχητικά υψηλή: εντοπίστηκε σε 66 (8,7%) από τα συνολικώς 762 δείγματα ούρων που αναλύθηκαν, ενώ χρήση του φαρμάκου ανέφεραν (ή ανιχνεύθηκε) σε αθλητές που αγωνίζονταν σε 15 από τα 41 αθλήματα.

Μεταξύ των αθλητών που ήσαν – εν αγνοία τους – ντοπαρισμένοι συμπεριλαμβάνονται 13 που κέρδισαν μετάλλια.

Οι γερμανοί επιστήμονες που υπογράφουν την μελέτη εκτιμούν ότι έως και 490 από τους συμμετέχοντες αθλητές πρέπει να έπαιρναν μελδόνιο στη διάρκεια των Αγώνων.

«Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει την εκτεταμένη και ακατάλληλη χρήση και συνταγογράφηση του συγκεκριμένου φαρμάκου σε έναν γενικώς υγιή πληθυσμό αθλητών», γράφουν οι δρες Κλάους Στάινμπαχ και Κρίστιαν Σνάιντερ από την Επιτροπή Ιατρικής & Αντιντόπινγκ της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής (EOC).

Η μελέτη αυτή έχει κοινοποιηθεί στη WADA και έπαιξε ρόλο στην απόφασή της να απαγορεύσει τη χρήση του.

Το μελδόνιο είναι ένα φάρμακο για την ισχαιμία, που βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις και είναι εγκεκριμένο μόνο σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Η φημισμένη τενίστρια Μαρία Σαράποβα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι βρέθηκε ντοπαρισμένη με αυτό, λέγοντας ότι το παίρνει δέκα χρόνια και δεν ήξερε ότι απαγορεύθηκε από εφέτος.

Η Σαράποβα έχει αποβληθεί προσωρινά από τις παγκόσμιες αθλητικές διοργανώσεις, έως ότου εκδοθεί η ποινή της από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Τένις που μπορεί να φθάσει τα τέσσερα χρόνια αποκλεισμού.

ygeia.tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου