ΔΙΕΘΝΗ

Ανδαλουσία: Θύελλα αντιδράσεων για αποκατάσταση κάστρου του 9ου Αιώνα μ.Χ.

ανδαλουσία-θύελλα-αντιδράσεων-για-απ-70951

Το Κάστρο της Ματρέρα, στην επαρχία Κάδιθ της Ανδαλουσίας, χτίστηκε στην κορυφή ενός λόφου κατά τη διάρκεια του ένατου αιώνα μ. Χ. ενώ από το 1949 συγκαταλέγεται μεταξύ των εθνικών μνημείων της Ισπανίας. Πριν από τρία χρόνια, ωστόσο, ένας ήδη μισογκρεμισμένος πύργος του κάστρου υπέστη σοβαρές ζημιές εξαιτίας ισχυρών βροχοπτώσεων με αποτέλεσμα οι τοπικές Αρχές να αναθέσουν την αποκατάστασή του σε μια ομάδα αρχιτεκτόνων.

Αλλά η δημοσιοποίηση φωτογραφιών, έπειτα από το τέλος των εργασιών, προκάλεσε την χλεύη και την οργισμένη αντίδραση πολλών Ισπανών οι οποίοι έκαναν λόγο για «δολοφονία» της μνημειακής κληρονομιάς της χώρας εξαιτίας των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για την αποκατάσταση και τη σταθεροποίηση του μεσαιωνικού κτίσματος. Μεγάλοι όγκοι τσιμέντου κυριαρχούν στο μνημείο, το «καταπίνουν», δίνοντας την εντύπωση – κατά τους επικριτές -, μιας σύγχρονης βεβήλωσης.

Υπήρξαν και υπόνοιες για ενδεχόμενα σκάνδαλα. «Προσέλαβαν οικοδόμους αντί για συντηρητές και, όπως λέμε εμείς εδώ, τα μαγείρεψαν», ανέφερε ένας κάτοικος της περιοχής μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

Η Hispania Nostra, μια οργάνωση με στόχο τη διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς της Ισπανίας, χαρακτήρισε το έργο «απολύτως απαράδεκτο». «Ξένοι μάς έγραψαν δηλώνοντας πως αδυνατούν να κατανοήσουν πως αυτές οι ανοησίες – οι οποίες περιγράφονται καλύτερα ως δολοφονίες της πολιτισμικής κληρονομιάς – συνεχίζονται ακόμη», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της οργάνωσης.

Πάντως ο επικεφαλής αρχιτέκτονας των εργασιών αποκατάστασης έσπευσε να υπερασπιστεί την ομάδα του επισημαίνοντας ότι επιτεύχθηκαν όλοι οι στόχοι που είχαν τεθεί κατά την ανάθεση του έργου. «Υπήρχαν τρεις βασικούς στόχοι: η δομική σταθεροποίηση των υλικών σε κίνδυνο, η διαφοροποίηση των όποιων προσθηκών από το αρχικό οικοδόμημα και η αποκατάσταση του όγκου, της υφής και της τονικότητας που ο πύργος θα είχε αρχικά», προσδιόρισε ο ίδιος μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου