ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Προ των πυλών κυβέρνηση Λέγκας -5 Αστέρων

ιταλία-προ-των-πυλών-κυβέρνηση-λέγκας-69780

Διαπραγματεύσεις με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης θα εγκαινιάσουν ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι –ενδεχομένως χωρίς τους εταίρους του κεντροδεξιού συνασπισμού του– και ο επικεφαλής του λαϊκιστικού Κινήματος 5 Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, τις περικοπές φόρων και τον περιορισμό της μετανάστευσης να βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων.

«Πρέπει να καθήσουμε στο τραπέζι με όλα τα κόμματα, και ασφαλώς με το Κίνημα 5 Αστέρων», είπε ο Ματέο Σαλβίνι, σε συνέντευξή του στο χθεσινό φύλλο της Messaggero.

Σαλβίνι και Ντι Μάιο πέτυχαν την Παρασκευή συμφωνία, με στόχο την εκλογή προέδρων στη Βουλή και τη Γερουσία, δημιουργώντας βάσιμες ελπίδες για σύναψη κυβερνητικού συνασπισμού, μετά την επίσημη έναρξη των διερευνητικών επαφών υπό την αιγίδα του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα στις 3 Απριλίου.

Διαφωνίες για την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης μεταξύ της Λέγκας και των 5 Αστέρων εξέφρασε χθες ο επικεφαλής της Φόρτσα Ιτάλια, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera. «Η Κεντροδεξιά δεν μπορεί να επικρατήσει χωρίς ισχυρή εκπροσώπηση μετριοπαθών στοιχείων. Ο Σαλβίνι δεν πρόκειται να αποσχισθεί από τον συνασπισμό μας για να σχηματίσει κυβέρνηση με τον Ντι Μάιο. Αυτό θα ήταν αφύσικο», είπε ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης της Φόρτσα Ιτάλια.

Ο Σαλβίνι έχει δεσμευθεί να συνασπισθεί με τα 5 Αστέρια μόνον εφόσον ο Μπερλουσκόνι συμφωνήσει με αυτό. Από την πλευρά του, ο ιδρυτής της Φόρτσα Ιτάλια επιθυμεί η Κεντροδεξιά να συνασπισθεί με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα.

Η ηγεσία του Κινήματος των 5 Αστέρων, Ντι Μάιο και Μπέπε Γκρίλο, έχει επαινέσει δημόσια τον Σαλβίνι, σε μια προσπάθεια να τον προσελκύσει σε συμφωνία. «Ο Σαλβίνι είναι κάποιος ο οποίος τηρεί τον λόγο του και αυτό είναι πολύ σπάνιο», είπε ο Γκρίλο.

Πηγή: Καθημερινή

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου