ΔΙΕΘΝΗ

Χιλιάδες Μεξικανοί διαδήλωσαν για τους 43 εξαφανισμένους φοιτητές

χιλιάδες-μεξικανοί-διαδήλωσαν-για-το-68781

Δεκάδες χιλιάδες Μεξικανοί διαδήλωσαν χθες, Τετάρτη, απαιτώντας από τις αρχές να βρουν τους 43 φοιτητές που έχουν εξαφανισθεί έπειτα από επιθέσεις της αστυνομίας και μιας εγκληματικής οργάνωσης, και εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους προς τις οικογένειες των εξαφανισμένων, μερικές από τις οποίες τέθηκαν επικεφαλής της διαδήλωσης που έγινε στην πρωτεύουσα.

«Δεν είστε μόνοι», άκουγε κανείς στους δρόμους καθώς περνούσαν οι γονείς, που περπατούσαν με δάκρυα στα μάτια και προστατευμένοι από ένα κλοιό φοιτητών.

Οι οικογένειες ταξίδεψαν μέχρι την πρωτεύουσα από την πόλη Ιγκουάλα, που βρίσκεται σε απόσταση 200 χιλιομέτρων και στην οποία οι εξαφανισμένοι νέοι αναζητούνται εδώ και δώδεκα ημέρες, ενώ αυξάνονται οι φόβοι ότι έχουν δολοφονηθεί και ταφεί σε ομαδικούς τάφους.

«Ήρθαμε για να απαιτήσουμε δικαιοσύνη και να επιστρέψουν ζωντανοί οι συνάδελφοί μας», είπε ένας από τους μαθητές της Αγροτικής Σχολής της Αγιοτζινάπα, στην οποία φοιτούσαν οι εξαφανισμένοι, όλοι ηλικία από 17 ως 21 ετών.

Άλλες διαδηλώσεις αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της χώρας, από το Ακαπούλκο (πολιτεία Γκερέρο) μέχρι το Σαν Κριστόμπαλ ντε λας Κάσας.

Σ’ αυτή την τελευταία αποικιακή πόλη της πολιτείας Τσιάπας (νοτιοανατολικό Μεξικό), ο πληθυσμός της οποίας αποτελείται κυρίως από αυτόχθονες, χιλιάδες μέλη του Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού των Ζαπατίστας (EZLN) κατέβηκαν από τα βουνά, χωρίς όπλα, με τα πρόσωπα κρυμμένα πίσω από τις χαρακτηριστικές τους μαύρες μάσκες του σκι.

«Ο θυμός σας είναι και δικός μας», έγραφαν σε ένα από τα πανό τους.

Η διαδήλωση ήταν μαζική στο Τσιλπανσίνγκο, πρωτεύουσα της πολιτείας Γκερέρο, όπου περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι διαδήλωσαν μαζί με συναδέλφους των εξαφανισμένων φοιτητών.

Η μεξικανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση για να ρίξει φως σ’ αυτό που συνέβη στην Ιγκουάλα, όπου 43 φοιτητές εξαφανίσθηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου αφού δέχθηκαν επίθεση με πυροβόλα όπλα από δημοτικούς αστυνομικούς και λαθρεμπόρους ναρκωτικών.

Η κυβέρνηση επικρίνεται επίσης επειδή δεν ενήργησε νωρίτερα, ενώ γνώριζε για τις σχέσεις του δημάρχου της Ιγκουάλα με τους εγκληματίες της οργάνωσης Γκερέρος Ουνίδος.

Εκατοντάδες μέλη πολιτοφυλακής αυτοάμυνας άρχισαν χθες, Τετάρτη, τις δικές τους έρευνες, παράλληλα με αυτές των ομοσπονδιακών δυνάμεων ασφαλείας. «Θα βρούμε τους νέους, ζωντανούς ή νεκρούς», διαβεβαίωσε ένας από τους διοικητές της οργάνωσης.

«Αν εγκληματίες επιτεθούν στους συναδέλφους μας, είμαστε προετοιμασμένοι», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Ερνέστο Γκαγιάρδο, συντονιστής της Ένωσης Λαών και Οργανώσεων της Πολιτείας του Γκερέρο (UPOEG).
Η οργάνωση αυτή αποφάσισε να διεξαγάγει τις δικές της έρευνες έπειτα από αίτημα, όπως λέει, γονιών των εξαφανισμένων που δεν εμπιστεύονται τις ομοσπονδιακές αρχές.

Περίπου 500 πολιτοφύλακες έφθασαν χθες, Τετάρτη, το πρωί στην περιοχή των ομαδικών τάφων όπου έχουν ήδη ανακαλυφθεί 28 πτώματα, η αναγνώριση των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μολονότι δύο εγκληματίες ομολόγησαν πως σκότωσαν 17 από τους φοιτητές που βρέθηκαν στους τάφους, οι οικογένειες αρνούνται να πιστέψουν πως οι νέοι έχουν σκοτωθεί και εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως βρίσκονται στα χέρια τοπικών αστυνομικών οι οποίοι διαφεύγουν.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου