ΔΙΕΘΝΗ

Βραζιλία: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα στηρίζει τον Νέβες στον δεύτερο γύρο των εκλογών

βραζιλία-το-σοσιαλιστικό-κόμμα-στηρί-68716

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βραζιλίας, του οποίου η υποψήφια Μαρίνα Σίλβα ήταν η μεγάλη χαμένη του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών την προηγούμενη Κυριακή, αποφάσισε να στηρίξει τον τεχνοκράτη γερουσιαστή Αέσιο Νέβες εναντίον της νυν προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ στον δεύτερο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί στις 26 Οκτωβρίου.

Οπως ανέφερε εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η εκτελεστική επιτροπή του ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της στήριξης του Αέσιο Νέβες. Από τα 29 μέλη της 21 ψήφισαν υπέρ του Νέβες, ένα υπέρ της Ρουσέφ ενώ υπήρξαν και επτά λευκά ψηφοδέλτια.

Η απόφαση αυτή αυξάνει την πιθανότητα ένα μεγάλο κομμάτι των 22 εκατομμυρίων ψηφοφόρων που προτίμησαν στις εκλογές της Κυριακής τη Μαρίνα Σίλβα να μετακινηθούν προς τον Νέβες, αυξάνοντας την πιθανότητα να νικήσει την πρόεδρο Ρουσέφ.

Οσον αφορά την ίδια τη Μαρίνα Σίλβα, η οποία ήρθε τρίτη στον πρώτο γύρο της Κυριακής, αναμένεται να ταχθεί και αυτή υπέρ του Αέσιο Νέβες κατά τη διάρκεια συνάντησής της την Πέμπτη με τα στελέχη που στήριξαν την υποψηφιότητά της.

Τι θα πράξουν οι ψηφοφόροι;

Πάντως, ακόμα και αν η Σίλβα αποφασίσει να στηρίξει το κόμμα του Νέβες, δεν είναι βέβαιο ότι οι ψηφοφόροι της θα πράξουν αναλόγως, δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών που την στήριξαν βρίσκονται -θεωρητικά τουλάχιστον- πιο κοντά στο κόμμα της Ρουσέφ.

Η Ρουσέφ θα πρέπει όμως να δώσει μάχη ώστε να τους πείσει να την εμπιστευθούν. Το ιστορικά χαμηλό ποσοστό που έλαβε στον πρώτο γύρο δείχνει ότι ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων που παραδοσιακά στήριζε το ΡΤ (Κόμμα των Εργαζομένων, το οποίο στήριξε τη Ρουσέφ) είναι βαθύτατα δυσαρεστημένο με τις πολιτικές της.

Από την πλευρά του ο Αέσιο Νέβες, ο «αναστημένος» του πρώτου γύρου, δεδομένου ότι για πολλές εβδομάδες ήταν τρίτος στις δημοσκοπήσεις, ποντάρει στην στασιμότητα της οικονομίας για να δείξει στο εκλογικό σώμα ότι πρέπει να μπει τέλος στην 12ετία «Λούλα» και Ρουσέφ.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι έχει ήδη ανακοινώσει το πρόσωπο που θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της οικονομίας, θέλοντας να δείξει ότι δίνει άμεση προτεραιότητα στην ανάκαμψη.

Το δύσκολο για τον Νέβες είναι να πείσει τα κατώτερα στρώματα να τον εμπιστευθούν, κυρίως όμως να τα διαβεβαιώσει ότι δεν κινδυνεύουν οι κατακτήσεις των τελευταίων 12 χρόνων.

Σε αυτές ακριβώς τις κατακτήσεις -κοινωνικά επιδόματα, ενίσχυση των κατώτερων εισοδηματικά στρωμάτων κ.λπ.- επικεντρώνεται ο κομματικός μηχανισμός της Ρουσέφ, προκειμένου να πείσει και τους πλέον δύσπιστους ότι μόνο εκείνη μπορεί να τις εγγυηθεί.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου