ΔΙΕΘΝΗ

Σαν σήμερα 14 Μαρτίου

σαν-σήμερα-14-μαρτίου-68421

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1794

Ο αμερικανός αγρότης Έλι Γουίτνεϊ κατοχυρώνει την πρώτη εκκοκκιστική μηχανή επεξεργασίας βαμβακιού. Μέχρι τότε ο διαχωρισμός των ινών από τους σπόρους γινόταν με το χέρι.

1826

Απεργία κηρύσσουν οι εργαζόμενοι στο Τυπογραφείο της Διοίκησης, ζητώντας την καταβολή δεδουλευμένων, μεσούσης της Επανάστασης. Πρόκειται για την πρώτη νεοελληνική απεργιακή κινητοποίηση, όπως σημειώνουν οι ιστορικοί του εργατικού κινήματος.

1905

Ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομάδα της Τσέλσι.

1942

Στη Δημοσιονομική Συνδιάσκεψη Γερμανίας – Ιταλίας στη Ρώμη για την πολεμική οικονομία, αποφασίζεται η Ελλάδα να καλύπτει τα έξοδα του στρατού κατοχής στην επικράτειά της μέχρι του ποσού του 1,5 δισεκατομμυρίου δραχμών μηνιαίως και το υπερβάλλον να αναγνωρίζεται ως δάνειο της Ελλάδας προς τη Γερμανία και την Ιταλία (Αναγκαστικό Δάνειο).

1998

Ο Κώστας Σημίτης ανακοινώνει την υποτίμηση της δραχμής κατά 14%, προκειμένου η χώρα να ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης ισοτιμιών τηςΕυρωπαϊκής Ένωσης. Ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη. H νέα ισοτιμία της δραχμής με το ECU καθορίζεται στις 357 δραχμές.

2000

Εν μέσω προεκλογικής περιόδου, σημειώνεται μίνι κραχ στο Χρηματιστήριο Αξιών της Αθήνας, καθώς ο Γενικός Δείκτης Τιμών υποχωρεί κατά 6,65% στις 4.542,65 μονάδες. Δεκάδες επενδυτές συγκεντρώνονται έξω από το Χρηματιστήριο και προπηλακίζουν τον πρόεδρο της Ένωσης Μετόχων, Δημήτρη Καραγκούνη.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1934

Νίκος Ξανθόπουλος, έλληνας ηθοποιός και τραγουδιστής.

1969

Έκτορας Μποτρίνι, ιταλοκερκυραίος βραβευμένος σεφ.

1988

Σάσα Γκρέι, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Μαρίνας Άννας Χατζή, ελληνοαμερικανίδα βραβευμένη ηθοποιός του ερωτικού κινηματογράφου.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1883

Καρλ Μαρξ, γερμανός ιδρυτής του επιστημονικού σοσιαλισμού. Το Κομμουνιστικό Μανιφέστο, που έγραψε μαζί με τον Φρίντριχ Ένγκελς, αποτελεί τη «βίβλο» του κομουνιστικού κινήματος. (Γεν. 5/5/1818)

1934

Δημήτριος Αιγινήτης, έλληνας αστρονόμος. (Γεν. 10/7/1862)

1957

Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ήρωας του κυπριακού αγώνα της ανεξαρτησίας. (Γεν. 27/2/1938)

Παγκόσμια Ημέρα Μπριζόλας και Πεολειχίας

Η Παγκόσμια Ημέρα Μπριζόλας και Πεολειχίας ξεκίνησε το 2002, με πρωτοβουλία του ραδιοφωνικού παραγωγού Τομ Μπέρτσι του σταθμού 103.7FNX, που εδρεύει στο Ρόουντ Άιλαντ των ΗΠΑ και γνωρίζει διάδοση μέσω Ίντερνετ.

Είναι η ανδρική εκδοχή της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου και γιορτάζεται στις 14 Μαρτίου, ακριβώς ένα μήνα μετά την επέτειο του Αγίου. Την πρωτοβουλία, την ημέρα αυτή, έχει το θήλυ. Στην αρχή προσφέρει στον καλό της μια καλοψημένη μπριζόλα και στη συνέχεια την υπέρτατη ηδονή.

Παγκόσμια Ημέρα της Σταθεράς Π

Η Παγκόσμια Ημέρα της Σταθεράς π απευθύνεται αποκλειστικά σε μαθηματικούς και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Μαρτίου, εξαιτίας κάποιων αριθμητικών συμπτώσεων που συμβαίνουν την ημέρα αυτή. Στην Αμερική, η 14/3 γράφεται ως 3-14, δηλαδή η τιμή της σταθεράς (Π=3,14).

Η Ημέρα γιορτάζεται με πάρτι σε πολλές μαθηματικές σχολές του κόσμου, ακριβώς στη 1:59 μετά το μεσημέρι, καθώς το 1,5,9 είναι οι τρεις αριθμοί που ακολουθούν τη σταθερά 3,14 η οποία στην επταψήφια εκδοχή της είναι Π=3,14159.

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ

Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας

Η Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και τον Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων από τις 14 έως τις 21 Μαρτίου 2016.

Μέσα στο χρονικό διάστημα αυτό πραγματοποιούνται πολυάριθμες δράσεις σε όλη την Ελλάδα, με τη συμμετοχή φορέων, που διοργανώνουν δραστηριότητες για μαθητές, γονείς και πολίτες γενικότερα.

Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την ασφάλεια και την προστασία της ζωής στο δρόμο.

Η φετινή Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας είναι αφιερωμένη στα παιδιά και στους νέους με ανάλογες βιωματικές δράσεις σε θέματα Οδικής Ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής, λαμβάνοντας υπόψη τα στατιστικά στοιχεία που αναφέρουν τα τροχαία δυστυχήματα ως 1η αιτία θανάτου για την ηλικία των 15-29 ετών, 2η αιτία θανάτου για τις ηλικίες 5 έως 14 και 3η αιτία θανάτου για τις ηλικίες 30 έως 44, που θεωρούνται οι πιο τρυφερές αλλά και οι πιο παραγωγικές ηλικίες.

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ


ΠΗΓΗ: sansimera.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου