ΔΙΕΘΝΗ

Διπλωματικοί μεν, σε απόσταση δε οι Σόιμπλε-Βαρουφάκης κατά τον γερμανικό Τύπο

διπλωματικοί-μεν-σε-απόσταση-δε-οι-σόι-683459

«Ούτε που συμφώνησαν ότι διαφωνούν»: Η φράση του Γιάνη Βαρουφάκη στις δηλώσεις του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δίνει τον τόνο στο πώς καλύπτουν τα γερμανικά ΜΜΕ την κρίσιμη πρώτη συνάντηση των δύο υπουργών Οικονομικών. Οι διπλωματικοί τόνοι και η φιλική ατμόσφαιρα δεν κρύβουν ωστόσο, όπως γράφουν οι εφημερίδες, «ότι ο έλληνας υπουργός επιστρέφει στην Αθήνα χωρίς παραχωρήσεις».

Οι δύο υπουργοί, σχολιάζει η Sueddeutsche Zeitung, «είναι δύο διαφορετικοί πόλοι στην Ευρώπη, και κάθισαν τόσο κοντά στη συνέντευξη Τύπου αλλά παρέμειναν τόσο μακριά». Οι δύο πλευρές, γράφει, υπογράμμισαν σε κάθε τόνο τη «φιλική ατμόσφαιρα» της συνάντησης, αλλά δεν έκρυψαν τη διαφωνία τους -«ούτε καν συμφωνούμε πως δεν συμφωνούμε» είναι ενδεικτικά ο τίτλος.

Όσον αφορά «το περιεχόμενο των συζητήσεων, δεν κινήθηκε τίποτα» τονίζει η εφημερίδα -εξηγώντας πως το μεν Βερολίνο «μένει στην τήρηση των συμφωνηθέντων του τρέχοντος προγράμματος, από το οποίο η Ελλάδα αποστασιοποιείται αποφασισστικά και ζητά με γέφυρα τον χρόνο για να βρει λύση». «Σε ένα συμφώνησαν» υπογραμμίζει η εφημερίδα, «στο ότι είναι Ευρωπαίοι, έχουν μάθει από την Ιστορία, τάσσονται υπέρ μία ενωμένης Ευρώπης, ενώ ο Βαρουφάκης έκανε παραπομπές στους γερμανούς Γκαίτε, Χέγκελ και Καντ».

«O Σόιμπλε απορρίπτει ό,τι ζητά ο Βαρουφάκης» γράφει στον τίτλο της ηFrankfurter Alleigemeine Zeitung, που υπογραμμίζει ότι «ο τόνος στη σχεδόν δίωρη συνάντηση ήταν φιλικός, αλλά ο γερμανός ΥΠΟΙΚ στέλνει πίσω στην Ελλάδα τον έλληνα ομόλογό του χωρίς παραχωρήσεις». Παρουσιάζοντας τα όσα είπε ο έλληνας ΥΠΟΙΚ και τη «γέφυρα» που ζήτησε μέχρι το Μάιο, η εφημερίδα καταλήγει: Ο Β.Σόιμπλε «παραδέχτηκε ότι στη συνάντηση δεν υπήρξε πρόοδος και ότι “συμφωνούμε πως διαφωνούμε”, αλλά ούτε καν σε αυτό δεν ήταν τελικά σύμφωνοι».

Σε ξεχωριστό της σχόλιο, η εφημερίδα στέκεται σε ορισμένες λεπτομέρειες της συνάντησης και χαρακτηρίζει «άστοχη» τη σύγκριση της νυν ελληνικής κατάστασης με στιγμές της γερμανικής ιστορίας. Αναρωτιέται «τι συμπεράσματα βγάζουν Τσίπρας και Βαρουφάκης από τις κινήσεις της ΕΚΤ και την αντίδραση των αγορών;», γράφοντας χαρακτηριστικά πως «πλέον, ο έλληνας ΥΠΟΙΚ έχει αποκτήσει μία πρώτη εντύπωση τι αποδοχή βρίσκει το σχεδίου του από το Λονδίνο μέχρι το Βερολίνο: Από ελάχιστη μέχρι μηδενική».

«Δεν θα λέγαμε ότι συμφωνούμε» είναι ο τίτλος του Spiegel, που γράφει πως «συναντήθηκαν δύο κόσμοι και ακόμη και μετά τη συνάντηση, δεν υπάρχει συμφωνία για τη διέξοδο». Το περιοδικό παρουσιάζει την ξεκάθαρη θέση του Βερολίνου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσης με την τρόικα και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις.

«Κανένας συμβιβασμός, καμία σύγκρουση»: Για την Handelsblatt, ο διπλωματικός και προσεκτικός τόνος των διατυπώσεων δεν έκρυψε το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών. Όσον αφορά την ελληνική πλευρά, η εφημερίδα γράφει πως «ο Βαρουφάκης εμφανίστηκε διαφορετικά από ό,τι στις συναντήσεις του τις προηγούμενες ημέρες, όντας αρκετά σοβαρότερος αυτή τη φορά αντί άνετος και χαμογελαστός».

Σε σχόλιό της, η Zeit σημειώνει πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δεν υπήρξε καθόλου αρμονία μεταξύ Σόιμπλε και Βαρουφάκη, μεταξύ πιστωτή και χρεωστή». Ωστόσο, «δεν υπήρξε σύγκρουση και μετά από 40 λεπτά φάνηκε πως οι δύο αντίποδες της ευρωπαϊκής κρίσης έχουν περισσότερα κοινά από όσα θα πίστευε κανείς: Συμφωνούν ότι διαφωνούν […] αλλά θεωρούν ηθική υποχρέωσή του, ως Ευρωπαίοι, την εξέρευση λύσης».

«Ενωμένοι στη διαφωνία» αναφέρει από την πλευρά του το τηλεοπτικό n-tv, το οποίο σχολιάζει ότι «η διαφωνία ήταν τόσο μεγάλη που δεν έγινε αναφορά σε κεντρικά θέματα» στη συνέντευξη. Ερμνηνεύει την καθυστέρηση των δύο υπουργών στη συνέντευξη ως σημάδι πως «υπήρχαν πολλά να συζητήσουν» και σημειώνει ότι «για τον Β.Σόιμπλε, μετά τις ελληνικές συναντήσεις σε Βρυξέλλες, Λονδίνο και Παρίσι, μόνο δύο μηνύματα ήταν σημαντικά: Πως δεν συζητείται κούρεμα και πως οι συνομιλίες με την μισητή τρόικα πρέπει να συνεχιστούν».

Το τηλεοπτικό ARD αναφέρει πως «το μόνο θετικό από τη συνάντηση στο Βερολίνο είναι ούτε ο Σόιμπλε ούτε ο Βαρουφάκης προσπάθησαν να κρύψουν τις διαφορές τους». Από την πρώτη συνάντηση, σημειώνει, «οι προσδοκίες ήταν μικρές», αλλά πίσω «από την ευγένεια, βρέθηκαν αντιμέτωπες δύο πυρήνες θέσεων που δεν μπορούν να γεφυρωθούν».

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου