ΔΙΕΘΝΗ

Γουινέα: Απίστευτη τραγωδία από απανωτές εκρήξεις σε στρατόπεδο

γουινέα-απίστευτη-τραγωδία-από-απανω-677760

Οι σοροί δέκα ανθρώπων ανασύρθηκαν από τα ερείπια σήμερα, την επομένη τεσσάρων εκρήξεων που ισοπέδωσαν ένα στρατόπεδο και γειτονικές συνοικίες στην Μπάτα, στην Ισημερινή Γουινέα, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, ανεβάζοντας τον προσωρινό απολογισμό στους 30 νεκρούς και τους 600 τραυματίες.

Τρία παιδιά ηλικίας 3 και 4 ετών ανασύρθηκαν ζωντανά από τα ερείπια κατοικιών στη διάρκεια του πρωινού και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, σύμφωνα με την TVGE, που υπάγεται στο υπουργείο Πληροφοριών.

Ποιος φταίει

Ο πρόεδρος Τεοντόρο Ομπιάνγκ Νγκεμό, που κυβερνά αυτή τη μικρή κεντροαφρικανική χώρα με σιδηρά πυγμή για σχεδόν 42 χρόνια, επέρριψε την ευθύνη σε αγρότες εκεί κοντά για κακό καψάλισμα των χωραφιών τους και για «αμέλεια» στους στρατιωτικούς που ήταν επιφορτισμένοι με την επιτήρηση του οπλοστασίου του στρατοπέδου Νκόα Ντόμα στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας.

Οι τρομακτικές εκρήξεις, που σημειώθηκαν με διαφορά μερικών λεπτών το απόγευμα, ισοπέδωσαν κυριολεκτικά τα κτίρια του στρατοπέδου που στέγαζαν τις ειδικές δυνάμεις και τις δυνάμεις της χωροφυλακής καθώς και τις οικογένειές τους και προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές σε πάρα πολλά σπίτια γειτονικών συνοικιών.

Στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, κάτοικοι της Μπάτα δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως κτίρια εξακολουθούσαν να καίγονται και πως εκρήξεις μικρής ισχύος ακούγονταν ακόμη σποραδικά.

Χωρίς ενημέρωση

«Δέκα σοροί ανασύρθηκαν από τα ερείπια σήμερα το πρωί από τους διασώστες», είπε σήμερα δημοσιογράφος της TVGE. Καμία δημόσια αρχή δεν ήταν διαθέσιμη για να επιβεβαιώσει τις τελευταίες μακάβριες ανακαλύψεις, με την κυβέρνηση της χώρας αυτής, μεταξύ των πιο κλειστών της Αφρικής αν όχι και του κόσμου, να μην ανακοινώνει γενικά πληροφορίες παρά μόνο στο δελτίο των 20:00 στην TVGE.

Το υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο, χθες βράδυ, για 20 νεκρούς και τουλάχιστον 600 τραυματίες.

Ισως αυξηθεί ο απολογισμός

«Ο θείος μου, αξιωματικός στο στρατόπεδο, μόλις ήρθε για να μας πει ότι βρήκε σήμερα το πρωί τις σορούς πέντε μελών της οικογένειάς του εντελώς απανθρακωμένες», δηλώνει τηλεφωνικώς στο AFP κάτοικος της Μπάτα που ζήτησε ανωνυμία.

«Δεν κοιμηθήκαμε το βράδυ, σπίτια εξακολουθούσαν να καίγονται όλη τη νύχτα και ακούγαμε ακόμη τον ήχο μικρών εκρήξεων, όλοι οι κάτοικοι των συνοικιών σε μια ακτίνα δύο έως τεσσάρων χιλιομέτρων από το σημείο των εκρήξεων δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας άλλος κάτοικος που μίλησε τηλεφωνικώς, ο Τεοντόρο Νγκεμά.

Η TVGE ανέφερε πως ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί, μεταδίδοντας πλάνα με διασώστες ή απλούς πολίτες που βγάζουν σορούς από τα ερείπια που ακόμα αναδίδουν καπνό. Εδώ, άνδρες που μεταφέρουν ένα πτώμα πάνω σε ένα κίτρινο ύφασμα εν μέσω μιας στοίβας μπετόν και λαμαρίνων, εκεί, ένας πολίτης εναποθέτει το άψυχο σώμα ενός παιδιού σην καρότσα ενός φορτηγού.

Χθες η TVGE είχε δείξει πολλά παιδιά, γυναίκες, άνδρες και ηλικιωμένους να φεύγουν, μερικοί μεταφερόμενοι ή κουτσαίνοντας, σε ένα τοπίο καταστροφής με καπνό και σκόνη να αναδύονται έπειτα από τις εκρήξεις.

Χαοτικό περιβάλλον

Σε ένα νοσοκομείο της Μπάτα, πολλοί τραυματίες λάμβαναν τις πρώτες βοήθειες σε ένα χαοτικό περιβάλλον.

«Η πόλη Μπάτα ήταν θύμα ενός ατυχήματος που προκλήθηκε από την αμέλεια της μονάδας που είχε επιφορτισθεί με τη φύλαξη των αποθηκών δυναμίτη, εκρηκτικών και πυρομαχικών, που εξερράγησαν λόγω της φωτιάς που είχαν ανάψει στα χωράφια τους αγρότες που τελικά προκάλεσαν τις διαδοχικές εκρήξεις των αποθηκών αυτών», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος σε ηλικία 78 ετών κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ μακροβιότητας στην εξουσία για έναν εν ζωή πρόεδρο.

Στη συνέχεια το υπουργείο Άμυνας εξήγησε πως «οι εκρήξεις (…) πυρομαχικών μεγάλου διαμετρήματος προκάλεσαν «ωστικά κύματα που κατέστρεψαν πλήρως πολλά γειτονικά σπίτια».

Η πόλη Μπάτα στεγάζει περίπου 800.000 από τους περίπου 1,4 εκατ. κατοίκους αυτού του μικρού κράτους που είναι πλούσιο σε πετρέλαιο και αέριο, όπου όμως η μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Εκκληση στη διεθνή κοινότητα

Ο πρόεδρος Ομπιάνγκ διέταξε την διενέργεια έρευνας και «απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει την Ισημερινή Γουινέα».

Ο αντιπρόεδρος αρμόδιος για την Άμυνα και την Ασφάλεια, Τεοντόρο Νγκεμά Ομπιάνγκ Μανγκ, άλλως Τεοντορίν, γιος του προέδρου ο οποίος προαλείφεται για διάδοχός του, εμφανίστηκε στην TVGE να χαρτογραφεί τα ερείπια περιβαλλόμενος από τους συνήθεις Ισραηλινούς σωματοφύλακές του.

Η Ισημερινή Γουινέα είναι μία από τις πιο κλειστές χώρες της αφρικανικής ηπείρου αν όχι και όλου του κόσμου και το καθεστώς του Τεοντόρο Ομπιάνγκ Νγκεμά κατηγορείται συχνά για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους αντιπάλους του και διεθνείς οργανισμούς.

[in.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου