ΔΙΕΘΝΗ

Νέα διαμαρτυρία των γυναικών για τη νομοθεσία περί αμβλώσεων στην Πολωνία

νέα-διαμαρτυρία-των-γυναικών-για-τη-νο-677524

Οι γυναίκες στην Πολωνία έβαλαν εκ νέου την Κυριακή μαύρα ρούχα και βγήκαν στους δρόμους, ξεκινώντας έναν νέο γύρο διαμαρτυριών ενάντια στις προσπάθειες της κυβέρνησης να σκληρύνει τους ήδη πολύ περιοριστικούς νόμους που αφορούν τις αμβλώσεις.

Οι εκτρώσεις στην Πολωνία ήταν νόμιμες την περίοδο του κομμουνισμού, όμως μετά το 1989 η χώρα στράφηκε εκ νέου προς τις καθολικές της παραδόσεις​

Μια μεγάλη ομάδα γυναικών συγκεντρώθηκε έξω από το κτήριο του Κοινοβουλίου στη Βαρσοβία, καταγγέλλοντας την επιρροή της Καθολικής Εκκλησίας στην πολιτική ζωή της χώρας και φωνάζοντας «Ανεχτήκαμε αρκετά!». Παρόμοιες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας.
Στις 6 Οκτωβρίου οι Πολωνοί βουλευτές απέρριψαν ένα νομοσχέδιο που προέβλεπε την σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων, έπειτα από τις μαζικές διαδηλώσεις των γυναικών. Ο πρωθυπουργός της χώρας Γιάροσλαβ Κατσίντσι, του συντηρητικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του εργάζεται για την υιοθέτηση ενός νέου περιοριστικού νομοσχεδίου.

Η καθολική χώρα έχει ήδη μια από τις πιο περιοριστικές νομοθεσίες για τις αμβλώσεις σε όλη την Ευρώπη. Οι εκτρώσεις στην Πολωνία ήταν νόμιμες την περίοδο του κομμουνισμού, όμως μετά το 1989 η χώρα στράφηκε εκ νέου προς τις καθολικές της παραδόσεις. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, στην Πολωνία έγιναν πέρυσι 1.040 νόμιμες αμβλώσεις, αν και πολλές γυναίκες επιλέγουν να ταξιδέψουν σε γειτονικές χώρες για να κάνουν την επέμβαση αυτή ή παραγγέλνουν μέσω του διαδικτύου χάπια τα οποία τερματίζουν την εγκυμοσύνη.

(zougla.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου