ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωτουρκικά και προσφυγικό στην ατζέντα Τουσκ στη Λευκωσία

ευρωτουρκικά-και-προσφυγικό-στην-ατζ-67689

Τη Λευκωσία επισκέπτεται σήμερα, Τρίτη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με την ατζέντα της συνάντησης με τον Νίκο Αναστασιάδη να περιλαμβάνει τα ευρωτουρκικά και την προσφυγική κρίση.

Η επίσκεψη-«αστραπή» θα γίνει εν όψει της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό στις 16 και 17 Μαρτίου.

Στις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας διαπραγματεύσεις για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών η Αγκυρα έχει ζητήσει να ανοίξουν πέντε κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που έχει μπλοκάρει η Λευκωσία.

Η θέση του κύπριου προέδρου Ν.Αναστασιάδη είναι ότι η Λευκωσία θα συναινέσει, εφόσον η Αγκυρα συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου.

Σε δηλώσεις του προς το διαδικτυακό τόπο Politico, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, αναφέρει ότι η Κύπρος δεν προτίθεται να άρει το βέτο στα κεφάλαια της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας τα οποία κρατά κλειστά, τονίζοντας ότι προτεραιότητά του είναι οι εύθραυστες διαπραγματεύσεις για την επανένωση του νησιού, οι οποίες εφόσον ευοδωθούν θα επιτρέψουν την άρση του εν λόγω βέτο.

Παρά το γεγονός ότι η πίεση στην Κύπρο είναι έντονη, δεν είναι το μόνο μέλος της ΕΕ που μπλοκάρει τις ενταξιακές συνομιλίες, σημειώνει ο Κασουλίδης.

«Η Γερμανία έχει μπλοκάρει κεφάλαια, η Γαλλία έχει μπλοκάρει κεφάλαια. Τι γίνεται με αυτές τις χώρες και γιατί μόνο η Κύπρος;» αναφέρει, συμπληρώνοντας ότι δεν είναι δυνατό να αγνοηθούν όλες οι προϋποθέσεις ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ο ίδιος σημειώνει τέλος ότι «η ροή των μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα δεν έχει μειωθεί καθόλου από τον περασμένο Νοέμβριο. Δεν πιστεύω ότι μέσα στους επόμενους τρεις μήνες η Τουρκία θα έχει ανταποκριθεί αποτελεσματικά… και ότι θα επανέλθει ζητώντας όλο και περισσότερα».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου