ΔΙΕΘΝΗ

Στην Ακτή Ελεφαντοστού δυο υπουργοί της Γαλλίας μετά την επίθεση

στην-ακτή-ελεφαντοστού-δυο-υπουργοί-τ-67267

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών της Γαλλίας θα επισκεφθούν την Ακτή Ελεφαντοστού σήμερα σε ένδειξη υποστήριξης μετά από την επίθεση από τη βορειοαφρικανική πτέρυγα της Αλ Κάιντα την Κυριακή σε θέρετρο που κόστισε τη ζωή σε 16 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ήταν και 4 Γάλλοι πολίτες.

Η επίθεση έχει θέσει ερωτηματικά ασφάλειας στη Γαλλία, την πρώην αποικιοκρατική δύναμη της οποίας χιλιάδες υπηκόοι και στρατός βρίσκονται στην περιοχή

«Θα βοηθήσουμε τις χώρες G5 της ζώνης Σαχέλ (Μπουρκίνα Φάσο, Μάλι, Μαυριτανία, Νίγηρα, Τσαντ) να πολεμήσουν όλες αυτές τις νέες μορφές τρομοκρατίας στις οποίες δεν έχουν συνηθίσει», είπε ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Υβ λε Ντριάν στην εφημερίδα Φιγκαρό.

Περίπου 18.000 Γάλλοι υπήκοοι ζουν στην Ακτή Ελεφαντοστού, ενώ περίπου 3.500 στρατιώτες βρίσκονται στη Δυτική Αφρική γενικότερα για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της σταθερότητας μετά από μια επανάσταση των Τουαρέγκ στο Μάλι η οποία χειραγωγήθηκε από τζιχαντιστές που είχαν σχέσεις με την Αλ Κάιντα.

Όπως και άλλες επιθέσεις στην περιοχή, την ευθύνη για την επίθεση στην Ακτή Ελεφαντοστού ανέλαβε η Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ (AQIM), το οποίο υποδηλώνει ότι οι τζιχαντιστές επεκτείνουν την επιρροή τους νότια των παραδοσιακών ζωνών επιχειρήσεών τους στη Σαχάρα και την Σαχέλ.

Παρότι η Ακτή Ελεφαντοστού δεν είχε έως τώρα ζήσει τη βία των τζιχαντιστών, αυτή η γαλλόφωνη χώρα – η οποία είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Δυτικής Αφρικής και η μεγαλύτερη παραγωγός κακάου στον κόσμο – έχει προ πολλού θεωρηθεί πιθανός στόχος.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου