ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: «Καμπανάκι» για τον Μακρόν τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων

γαλλία-καμπανάκι-για-τον-μακρόν-τα-α-67203

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν για τον Εμανουέλ Μακρόν τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων στη Γαλλία.

Σύμφωνα με κυλιόμενη δημοσκόπηση για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΒFM, που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, ναι μεν ο Μακρόν θα επικρατήσει στον δεύτερο γύρο αν η αντίπαλός του είναι – όπως όλα δείχνουν – η Μαρίν Λεπέν, πλην όμως η μεταξύ τους διαφορά έχει πλέον συρρικνωθεί στις πέντε εκατοστιαίες μονάδες, είναι δηλαδή μικρότερη παρά ποτέ.

Συγκεκριμένα στον δεύτερο γύρο, ο οποίος θα γίνει στις 24 Απριλίου, ο Εμανουέλ Μακρόν εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 52,5% των ψήφων έναντι 47,5% της Μαρίν Λεπέν. Πριν από δύο εβδομάδες, η δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας για τον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό εμφάνιζε τον Μακρόν στο 59,5% έναντι 40,5% της Λεπέν.

Σε ό,τι αφορά τον πρώτο γύρο που θα γίνει στις 10 Απριλίου, ο Μακρόν εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 28% του εκλογικού σώματος, η κινούμενη στο χώρο της ακροδεξιάς Λεπέν το 21%, ο κινούμενος στο χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς Μελανσόν το 15,5%, ο εθνικιστής Ζεμούρ το 10,5% και η νεογκολική Πεκρές το 9,5%.

Στη συνέχεια, οι Οικολόγοι λαμβάνουν 4%, το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας 2,5%, το άλλοτε κραταιό Σοσιαλιστικό Κόμμα 2%, δύο κόμματα που κινούνται στο χώρο της ακροδεξιάς περίπου στο 5% και δύο κόμματα που κινούνται στο χώρο της ακροαριστερός περίπου στο 2%.

Με άλλα λόγια, στον πρώτο γύρο οι υποψήφιοι των κομμάτων, που τοποθετούνται δεξιότερα του κόμματος του Μακρόν, συγκεντρώνουν αθροιστικά περίπου στο 46% και οι υποψήφιοι των κομμάτων που τοποθετούνται αριστερότερα στο 26%.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κάμψη του Μακρόν στις δημοσκοπήσεις οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους: Ο πρώτος είναι ότι, επί της ουσίας – και σε αντίθεση με την Λεπέν – ο Μακρόν δεν έχει κάνει προεκλογική εκστρατεία, ασχολούμενος κυρίως με το ουκρανικό.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι, με την εμφάνιση του εθνικιστή Ζεμούρ στο γαλλικό πολιτικό προσκήνιο, η Λεπέν δίνει μια πιο μετριοπαθή εικόνα σε σχέση με το παρελθόν. Κάτι που, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, διευκολύνει την μετατόπιση ψήφων προς αυτήν, όχι μόνο από τον χώρο της κεντροδεξιάς, αλλά ακόμα και από τον χώρο της Αριστεράς.

Πηγή: in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου