ΔΙΕΘΝΗ

Εκτακτη σύσκεψη του ΠΟΥ για το εμβόλιο της AstraZeneca – Stop από 18 χώρες

εκτακτη-σύσκεψη-του-που-για-το-εμβόλιο-670043

Συνεδριάζει εκτάκτως ο ΠΟΥ την Τρίτη, 16 Μαρτίου, για το εμβόλιο της AstraZeneca – Οι 18 χώρες που έχουν αναστείλει τη χρήση του – Τι θα κάνει η Ελλάδα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς μετά την αναστολή εμβολιασμών από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, για το θέμα παίρνει θέση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Συγκεκριμένα, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υποστήριξε πως τα συστήματα, τα οποία έχουν επιφορτιστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας επεξεργάζονται όλα τα στοιχεία έτσι ώστε να διερευνήσουν κάθε είδους παρενέργεια.

Όπως εξήγησε ο Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσιους σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, αυτό δεν σημαίνει πως όλα τα γεγονότα συνδέονται με τον εμβολιασμό. «Είναι συνηθισμένη πρακτική να διερευνούμε, δείχνει ότι το σύστημα επιτήρησης λειτουργεί και πως υπάρχουν αποτελεσματικοί έλεγχοι», υπογράμμισε.

Καθησυχάζουν ΕΜΑ και ΠΟΥ

Τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca για την πρόληψη της Covid-19 υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), τονίζοντας πως συνεχίζει την έρευνά του.

Όπως σημειώνει ο Οργανισμός, περιπτώσεις θρομβώσεων έχουν καταγραφεί σε πολύ μικρό αριθμό ατόμων που έλαβαν το εμβόλιο. Προσθέτει, δε, ότι πολλές χιλιάδες άνθρωποι αναπτύσσουν θρομβώσεις ετησίως στην ΕΕ για διαφορετικούς λόγους.

Κατά τον ΕΜΑ, ο αριθμός των επεισοδίων θρομβώσεων σε εμβολιασμένα άτομα φαίνεται να μην είναι υψηλότερος από αυτόν που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έστειλε το μήνυμα πως «δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα γεγονότα (σ.σ. τα περιστατικά θρομβώσεων) συνδέονται με τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, αλλά είναι συνηθισμένη πρακτική να τα διερευνούμε, και δείχνει ότι το σύστημα επιτήρησης λειτουργεί και πως υπάρχουν αποτελεσματικοί έλεγχοι».

Όπως έσπευσε να καθησυχάσει η ανώτατη επιστήμονας του ΠΟΥ, δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι που να συνδέονται με εμβόλια κατά της Covid-19. «Δεν θέλουμε ο κόσμος να πανικοβληθεί» δήλωσε η Σουμία Σουαμινάθαν και πρόσθεσε πως δεν έχει βρεθεί μέχρι τώρα καμία σύνδεση ανάμεσα στα «θρομβοεμβολικά γεγονότα» που καταγράφηκαν σε ορισμένες χώρες και σε εμβόλια κατά της Covid-19.

«Απ΄ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα στα προκαταρκτικά δεδομένα, δεν υπάρχει αύξηση των περιπτώσεων θρομβοεμβολικών γεγονότων» δήλωσε από την πλευρά της η Μαριάντζελα Σιμάο, υποδιευθύντρια του ΠΟΥ, υπεύθυνη για την πρόσβαση σε φάρμακα και σε προϊόντα υγείας. Η επιστήμονας υπογράμμισε επίσης πως, για την ώρα, το όφελος από τον εμβολιασμό υπερέχει των κινδύνων που συνδέονται με την Covid-19.

Στο μεταξύ, ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group διαβεβαίωσε ότι το εμβόλιο κατά της Covid-19, το οποίο ανέπτυξε η σουηδο-βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είναι ασφαλές.

Υπάρχουν «πολύ καθησυχαστικά στοιχεία ότι δεν καταγράφεται αύξηση του φαινομένου δημιουργίας θρόμβων στο αίμα εδώ στη Βρετανία, όπου έχουν χορηγηθεί οι περισσότερες δόσεις στην Ευρώπη έως σήμερα» δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ.

Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί κατά του νέου κορoνaϊού, μιας ασθένειας που ενέχει «τεράστιους κινδύνους» για την υγεία και «εάν δεν γίνονται εμβολιασμοί και εξέλθουμε του lockdown σε αυτή τη χώρα, θα αναμένουμε δεκάδες χιλιάδες περισσότερους θανάτους κατά τη διάρκεια αυτού του έτους».

Οι 18 χώρες που έχουν αναστείλει το εμβόλιο της AstraZeneca

Εκτός από τον ΠΟΥ που συνεδριάζει εκτάκτως και ο ΕΜΑ προχωρά σε συνεδρίαση την Πέμπτη 18 Μαρτίου για να πάρει αποφάσεις σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Σημειώνεται ότι συνολικά 18 είναι οι ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες «παγώνουν» τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Astrazeneca, μέχρι να εξεταστούν τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί. Συγκεκριμένα το εμβόλιο της AstraZeneca έχουν αναστείλει οι εξής χώρες:

  • Γερμανία
  • Γαλλία
  • Ιταλία
  • Αυστρία
  • Ιρλανδία
  • Ολλανδία
  • Βουλγαρία
  • Νορβηγία
  • Δανία
  • Εσθονία
  • Λιθουανία
  • Λετονία
  • Λουξεμβούργο
  • Ισλανδία
  • Ισπανία
  • Κύπρος
  • Πορτογαλία
  • αλλά και η Ταϊλάνδη

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά μέχρι την Πέμπτη εν αναμονή της νέα γνωμάτευσης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Σημειώνεται πως αύριο Τρίτη 16 Μαρτίου συνεδριάζουν δύο επιτροπές που σχετίζονται με τη χρήση του εμβολίου στη χώρα μας, και συγκεκριμένα η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης και η Επιτροπή Εμβολιασμών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV το γεγονός πως Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία πάγωσαν τη χορήγηση του εμβολίου, ίσως παίξει ρόλο στις αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση οι υγειονομικές Αρχές στην Ελλάδα αποφασίζουν με βάση τα δεδομένα της χώρας μας, όπου μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί ένα περιστατικό θρόμβωσης, το οποίο και εξετάζεται.

Στη χώρα μας έχει αρχίσει τις τελευταίες εβδομάδες η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, στην ηλικιακή ομάδα 60- 64 ετών και είχε δοθεί το «πράσινο φως» και για χορήγηση σε μεγαλύτερες ηλικίες. Μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει κάτι στο πρόγραμμα εμβολιασμών, ενώ η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, καλείται να αποφασίσει με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα.

Πάντως σε ανακοίνωση της την Κυριακή, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναφέρει πως σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου