ΔΙΕΘΝΗ

«Όχι» στους γάμους ομοφυλόφιλων από το Βατικανό

όχι-στους-γάμους-ομοφυλόφιλων-από-τ-669077

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και οι ιερείς της δεν μπορούν να δώσουν την ευλογία τους στην ένωση μεταξύ δύο ατόμων του ίδιου φύλου, ανακοίνωσε το Βατικανό, επειδή – όπως ανέφερε – ο Θεός «δεν μπορεί να ευλογήσει την αμαρτία».

Αυτό τονίζεται σε δισέλιδη ανακοίνωση της Συνέλευσης του Βατικανού για το Δόγμα της Πίστης, σε απάντηση – όπως υπογραμμίζεται – ερωτημάτων επί της πρακτικής ορισμένων ενοριών να ευλογούν την ένωση ατόμων του ιδίου φύλου (κυρίως στις ΗΠΑ και στη Γερμανία). Η ανακοίνωση εκδόθηκε σε επτά γλώσσες και φέρει, σύμφωνα με το συνοδικό όργανο, την έγκριση του Πάπα Φραγκίσκου.

«Η ευλογία των ομόφυλων δεσμών δεν μπορεί να θεωρηθεί νόμιμη», αναφέρεται στην ανακοίνωση, και «δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να θεωρούμε ότι αυτές είναι με οποιονδήποτε τρόπο παρόμοιες ή ακόμη και ανάλογες με το σχέδιο του Θεού για γάμο και οικογένεια».

Η εκκλησία και οι ιερείς μπορούν ακόμα να ευλογούν ανθρώπους που είναι ομοφυλόφιλοι και ζουν σε «πίστη», τονίζει. «Αντίθετα, κηρύττει παράνομη οποιαδήποτε μορφή ευλογίας που τείνει σε αναγνώριση αυτών των ενώσεων».

Η απόφαση, υποστηρίζει, «δεν αποσκοπεί στην επιβολή άδικων διακρίσεων, αλλά αποτελεί περισσότερο μία απλή υπενθύμιση της αλήθειας για το τελετουργικό του μυστηρίου του γάμου και της ευλογίας που σχετίζεται με αυτό».

Αντιδράσεις

«Αυτό που δεν αντιλαμβάνεται το Βατικανό είναι ότι οι καθολικοί πιστοί δεν είναι ικανοποιημένοι με αυτήν την απάντηση», σχολίασε ο Φράνσις Ντεμπερνάρντο, εκτελεστικός διευθυντής του New Ways Ministry, ενός καθολικού ιερατείου που εστιάζει στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ.

«Οι καθολικοί αναγνωρίζουν την αγιότητα της αγάπης μεταξύ των αφοσιωμένων ζευγαριών του ίδιου φύλου και αναγνωρίζουν αυτήν την αγάπη ως θεϊκά εμπνευσμένη και θεϊκά υποστηριζόμενη. Συνεπώς», υποστήριξε, «πληροί το πρότυπο για να ευλογηθεί»

Υπενθυμίζεται ότι προ έτους ο Πάπας Φραγκίσκος είχε ταχθεί υπέρ του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, μιλώντας σε ντοκιμαντέρ.

Το Βατικανό, ωστόσο, είχε προβεί τότε σε διευκρινίσεις, τονίζοντας ότι ο Πάπας δεν έχει προχωρήσει σε αλλαγή του ρωμαιοκαθολικού δόγματος και δεν στηρίζει τον γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων.

«Αξίζουν σεβασμού, όμως οι σεξουαλικές πράξεις μεταξύ τους είναι βαθιά διαταραγμένες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου