ΔΙΕΘΝΗ

Εγγύηση-μαμούθ θα πληρώσουν η Bankia και ο Ροντρίγκο Ράτο

εγγύηση-μαμούθ-θα-πληρώσουν-η-bankia-και-ο-ρο-668904

Ισπανός δικαστής έκρινε σήμερα ότι η τράπεζα Bankia και ο πρώην διευθυντής της, Ροντρίγκο Ράτο, οφείλουν να καταβάλουν εγγύηση ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για της συνθήκες εισόδου της ισπανικής τράπεζας στο Χρηματιστήριο, το 2011.

Το ποσό αυτό θα πρέπει να καταβληθεί μέσα σε διάστημα ενός μηνός από κοινού από την Bankia, τη μητρική εταιρεία BFA και τέσσερα πρώην στελέχη της τράπεζας μεταξύ των οποίων και ο Ροντρίγκο Ράτο, ο οποίος υπήρξε και γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μεταξύ 2004-07.

Εάν δεν καταβληθεί η εγγύηση τότε θα κατασχεθούν περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας και των τεσσάρων πρώην στελεχών, αποφάσισε ο δικαστής που είναι αρμόδιος για την έρευνα οικονομικών υποθέσεων.

Το ποσό της εγγύησης θα χρησιμοποιηθεί για να καλυφθούν τυχόν αποζημιώσεις που θα ζητήσει η πολιτική αγωγή.

Ο δικαστής Φερνάντο Αντρέου εξετάζει το πώς μπήκε στο Χρηματιστήριο, τον Ιούλιο του 2011, η Bankia, η οποία ιδρύθηκε στα τέλη του 2010 από τη συγχώνευση επτά ταμιευτηρίων που αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσχέρειες. Σχεδόν έναν χρόνο αργότερα η Bankia είχε οδηγηθεί σχεδόν σε πτώχευση, γεγονός που ανάγκασε την κυβέρνηση να την εθνικοποιήσει και επέσπευσε την ευρωπαϊκή διάσωση του ισπανικού τραπεζικού τομέα, με το ποσό των 41,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα μισά από αυτά τα χρήματα αφορούσαν αποκλειστικά την Bankia.

Πολλά πρώην στελέχη της τράπεζας κατηγορούνται εξάλλου για διάφορες άλλες υποθέσεις. Σε βάρος του Ροντρίγκο Ράτο έχει ασκηθεί δίωξη και για ένα μεγάλο χρηματοπιστωτικό σκάνδαλο.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου