ΔΙΕΘΝΗ

Αυστρία: Απολύτως νόμιμο το πλαφόν στις αιτήσεις ασύλου

αυστρία-απολύτως-νόμιμο-το-πλαφόν-στι-66765

Η επιβολή πλαφόν στον αριθμό των προσφύγων που μπορούν να αιτηθούν άσυλο στην Αυστρία είναι νόμιμη, σύμφωνα με γνωμοδότηση νομικών την οποία φέρεται να έχει παραγγείλει η κυβέρνηση της χώρας.

Όπως γράφει η αυστριακή εφημερίδα Oberoesterreichische Nachrichten η γνωμοδότηση του ειδικού στο ευρωπαϊκό δίκαιο, Walter Obwexer και του Bernd-Christian Funk, ειδικού στο συνταγματικό δίκαιο,που αναμένεται να δημοσιευτεί στα μέσα στης εβδομάδας σημειώνει ότι η επιβολή ορίου στον αριθμό των αιτούντων ασύλου δεν παραβιάζει τον ευρωπαϊκό νόμο.

Γίνεται μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στο άρθρο 72 της Συνθήκης της ΕΕ, που επιτρέπει την επέμβαση σε θεμελιώδεις ελευθερίες και κανόνες της ΕΕ σε περίπτωση που τίθεται σε κίνδυνο η εθνική κυριαρχία.

Η Αυστρία με πληθυσμό 8,4 εκατ. δέχθηκε πέρυσι 90.000 αιτήσεις ασύλου και έχει ανακοινώσει ότι για φέτος ο αριθμός που θα γίνει δεκτός θα περιοριστεί στις 37.500.

Το να μειωθούν οι αιτήσεις ασύλου στα νότια σύνορα της Αυστρίας στο 80% ημερησίως θα μπορούσε να δικαιολογηθεί για «τεχνικούς λόγους».

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου