ΔΙΕΘΝΗ

ΕΜΑ: Aσφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο AstraZeneca -Τι είπαν για τα σπάνια περιστατικά θρομβώσεων

εμα-aσφαλές-και-αποτελεσματικό-το-εμβό-666170

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε την αξιολόγησή του για το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου Οξφόρδης κατά του νέου κορονοϊού.

Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, δήλωσε η εκτελεστική διεθύντρια του ΕΜΑ Emer Cooke και πρόσθεσε ότι δεν σχετίζεται με κίνδυνο θρομβώσεων, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων. “Δεν μπορέσαμε να βρούμε συσχέτιση ανάμεσα στο εμβόλιο κια τα περιστατικά”, όπως είπε, πρόσθέτοντας ωστόσο ότι τα σπάνια αυτά περιστατικά που έχουν αναφερθεί θα διερευνηθούν περαιτέρω.

“Με βάση την έρευνα που έχουμε κάνει τα σπάνια περιστατικά θρόμβων δεν μπορουμε ακόμα να τα αποκλείσουμε“, δήλωσε η Emer Cooke και υπογράμμισε: “Θα επιστήσουμε την προσοχή και θα παρέχουμε περισσότερες οδηγίες στους επαγγελματίες υγείας και στον κοσμο που εμβολιάζεται για τους πιθανούς κινδύνους και τι συμπτώματα να προσέξουν”.

Η κύρια ανησυχία του EMA έχει να κάνει με περιπτώσεις θρόμβων στο κεφάλι, μια σπάνια κατάσταση που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί και ονομάζεται εγκεφαλική φλεβική θρόμβωση (CVT) ή μια υπομορφή γνωστή ως εγκεφαλική φλεβική θρόμβωση κόλπου (CVST).

Η ανάλυση του ΕΜΑ αφορούσε 5 εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και 30 περιπτώσεων που εμφάνισαν σπάνιες αιματολογικές διαταραχές στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, που καλύπτει 30 ευρωπαϊκές χώρες.

Διαβάστε ΕΔΩ τις ανακοινώσεις και τις οδηγίες του ΕΜΑ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε πέντε περιπτώσεις σπάνιων θρόμβων αίματος σε 11 εκατομμύρια εμβολιασμούς της AstraZeneca

Σήμερα, ο ρυθμιστής φαρμάκων της Βρετανίας δήλωσε ότι υπήρχαν πέντε περιπτώσεις σπάνιου τύπου θρόμβου αίματος στον εγκέφαλο μεταξύ 11 εκατομμυρίων εμβολιασμών του εμβολίου COVID-19 της AstraZeneca, αλλά είπε ότι διαπίστωσε ότι τα οφέλη υπερβαίνουν τους πιθανούς κινδύνους.

Η Ρυθμιστική Υπηρεσία για τα φάρμακα και τα προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης της Βρετανίας (MHRA) δήλωσε ότι η χρήση του εμβολίου θα πρέπει να συνεχιστεί, ενώ διερευνήθηκαν πέντε αναφορές και ένας αξιωματούχος είπε ότι η διάθεση θα συνεχιστεί, ακόμη και αν αποδειχθεί ένας σύνδεσμος.

“Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θρόμβοι αίματος στις φλέβες συμβαίνουν περισσότερο από ό, τι θα περίμενε κανείς ελλείψει εμβολιασμού, και για τα δύο εμβόλια”, δήλωσε η June Raine, διευθύνων σύμβουλος της MHRA, αναφερόμενη στα πλάνα AstraZeneca και Pfizer. Η Raine είπε ότι υπήρξε ένας πολύ μικρός αριθμός αναφορών για μια εξαιρετικά σπάνια μορφή θρόμβου αίματος στις εγκεφαλικές φλέβες (θρόμβωση φλεβοκομβικής φλέβας ή CSVT) που εμφανίστηκαν μαζί με χαμηλωμένα αιμοπετάλια αμέσως μετά τον εμβολιασμό.

“Δεδομένου του εξαιρετικά σπάνιου ποσοστού εμφάνισης αυτών των συμβάντων CSVT μεταξύ των 11 εκατομμυρίων ατόμων που εμβολιάστηκαν (με το AstraZeneca) και ως σύνδεσμος προς το εμβόλιο δεν είναι αποδεδειγμένο, τα οφέλη του εμβολίου στην πρόληψη του COVID-19, με τον σχετικό κίνδυνο νοσηλείας. και ο θάνατος, συνεχίζουν να υπερτερούν των κινδύνων πιθανών παρενεργειών “, είπε.

Ένα από τα αναφερόμενα περιστατικά ήταν θανατηφόρο, δήλωσε ο επικεφαλής της ασφάλειας για τα εμβόλια MHRA, Philip Bryan, προσθέτοντας ότι όλες οι περιπτώσεις ήταν μεταξύ ανδρών ηλικίας μεταξύ 19 και 59.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου