ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία στο σκαμνί για τα φυτοφάρμακα

η-γερμανία-στο-σκαμνί-για-τα-φυτοφάρμα-662658

Μπορεί οι αγρότες στην Γερμανία να είναι λιγοστοί, όμως η εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων και η βαριά μόλυνση των υδάτων με νιτρικά άλατα και νιτρώδη τοποθέτησε τη χώρα στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οπως έγινε γνωστό χθες η Επιτροπή, έπειτα από χρόνια προειδοποιήσεων για αντιμετώπιση του θέματος, κατέθεσε μήνυση εναντίον της γερμανικής κυβέρνησης στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για αμέλεια των περιβαλλοντικών υποχρεώσεών της.

Η Επιτροπή ζήτησε αρχικά μια αξιολόγηση της υπόθεσης και μια απόφαση επιβεβαίωσής της από το Δικαστήριο και σε περίπτωση που η Γερμανία δεν συμμορφωθεί, τότε θα τεθούν σε εφαρμογή οι βαριές κυρώσεις που προβλέπονται. Ετσι, σε περίπτωση που η Γερμανία καταδικαστεί, η κυβέρνηση της χώρας θα αναγκαστεί να πληρώνει μέχρι και εξαψήφιο πρόστιμο για κάθε μέρα που δεν προσαρμόζεται στην κοινοτική νομοθεσία για την αλόγιστη χρήση νιτρικών λιπασμάτων.

Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, η Επιτροπή στο κείμενο της μήνυσης κατηγορεί σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους την Γερμανία ότι μεταξύ άλλων αγνοεί επιδεικτικά εδώ και αρκετά χρόνια την ντιρεκτίβα για τα νιτρικά άλατα του 1991. Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα υπόγεια ύδατα της χώρας, το επιφανειακό δίκτυο, ακόμα και η Βαλτική Θάλασσα είναι βαριά μολυσμένα με νιτρικά άλατα και μάλιστα όσο περνούν τα χρόνια το πρόβλημα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο.

Για το πρόβλημα δεν ευθύνεται μόνο η χρήση των λιπασμάτων αυτού του είδους, αλλά και η κακή χρήση τους, καθώς σύμφωνα πάντα με την Κομισιόν η γερμανική κυβέρνηση δεν τηρεί το χρονικό περιθώριο του απλώματος των λιπασμάτων και επιτρέπει στους αγρότες να απλώνουν λιπάσματα κάθε τρίμηνο, ενώ οι ειδικοί λένε ότι το διάλειμμα πρέπει να είναι μεταξύ πέντε και επτά μηνών.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Κομισιόν το 2014 μήνυσε για το ίδιο θέμα και τη γαλλική κυβέρνηση, η οποία είναι αντιμέτωπη με πρόστιμο 3 δισεκατομμυρίων ευρώ! Το θέμα, όπως είναι αναμενόμενο, έπεσε σαν βόμβα στη Γερμανία, καθώς η εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων φυτοφαρμάκων και η χρήση τους έχει απασχολήσει συχνά την επικαιρότητα, κυρίως έπειτα από παρεμβάσεις του κόμματος των Πρασίνων.

Ανακοίνωση
Το γερμανικό υπουργείο Περιβάλλοντος με ανακοίνωσή του απάντησε ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει μέσα στις επόμενες ημέρες για το ποια θα είναι η αντίδρασή της στην εξέλιξη αυτή και θα απαντήσει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου που είναι η προθεσμία που έχει.

Σύμφωνα με το υπουργείο, στα μέσα Οκτωβρίου πέρασε νομοθεσία για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού στη χώρα. Οπως ανέφερε στη σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο, ο στόχος της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του προβλήματος είναι να καταφέρει να βρει μια ισορροπία μεταξύ «των περιβαλλοντικών ανησυχιών και των πρακτικών λύσεων για τους αγρότες».

Το θέμα σχολίασαν αρκετοί πολιτικοί, με τον μεν Χριστιανοκοινωνιστή (CSU) υπουργό Γεωργίας Κρίστιαν Σμιντ να καλεί όλα τα μέρη να υιοθετήσουν μια έγκαιρη και κοινή απόφαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, τον δε αρμόδιο για θέματα γεωργίας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Βίλχελμ Πριεσμάγιερ να τονίζει ότι οι τροπολογίες που προωθούνται δεν είναι αρκετές για να μειώσουν τα επίπεδα μόλυνσης. Σημειώνεται ότι προ μηνός ο βουλευτής Μπέρμπελ Χεν των Πρασίνων για το ίδιο θέμα είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι στρουθοκαμηλίζει και ότι δεν ενδιαφέρεται για την εξεύρεση κάποιας ουσιαστικής λύσης.

ΠΗΓΗ: Εθνος

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου