ΔΙΕΘΝΗ

Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Προσφυγή κατά Facebook για ρητορική μίσους

δημοσιογράφοι-χωρίς-σύνορα-προσφυγή-660129

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (ΔΧΣ) κατέθεσαν προσφυγή στον εισαγγελέα της γαλλικής πρωτεύουσας εναντίον του Facebook στη Γαλλία για ρητορική μίσους και ψευδείς πληροφορίες, όπως αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η παγκόσμια μκο.

Η ΔΧΣ κατηγορεί το Facebook ότι επέτρεψε την διασπορά σε μεγάλη κλίμακα ρητορικής μίσους, κυρίως εις βάρος δημοσιογράφων, και ψευδών πληροφοριών παρά τις δεσμεύσεις του ότι θα παρείχε ένα ασφαλές διαδικτυακό περιβάλλον.

“Χρησιμοποιώντας αναλύσεις ειδικών, μαρτυρίες και καταθέσεις πρώην υπαλλήλων του Facebook στην προσφυγή της η οργάνωση αποδεικνύει ότι το Facebook επιτρέπει την παραπληροφόρηση και την ρητορική μίσους να ανθούν στο δίκτυό του αντίθετα με τους ισχυρισμούς του μέσω των όρων παροχής των υπηρεσιών του και μέσω των διαφημίσεών του”, αναφέρει η οργάνωση.

Ένας εκπρόσωπος του Facebook Γαλλίας απάντησε ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει άμεσα την πρωτοβουλία της μκο.

Η ΔΧΣ σχολίασε ότι μια δικαστική απόφαση εις βάρος του Facebook στη Γαλλία έχει την δυνατότητα να επηρεάσει σε παγκόσμιο επίπεδο και ότι σχεδιάζει να κάνει κάτι αντίστοιχο και σε άλλες χώρες.

Προσθέτει εξάλλου ότι η προσφυγή αφορά το Facebook Γαλλίας και το Facebook Ιρλανδίας και βασίζεται στον γαλλικό κώδικα καταναλωτικής δεοντολογίας, με βάση τον οποίο οι εταιρείες που χρησιμοποιούν παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές κινδυνεύουν με επιβολή προστίμου που φθάνει έως και το 10% του ετήσιου τζίρου τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου