ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Μαθητές και φοιτητές στους δρόμους κατά της μεταρρύθμισης Ρέντσι

ιταλία-μαθητές-και-φοιτητές-στους-δρό-65639

Δεκάδες χιλιάδες μαθητές λυκείων και φοιτητές ξεχύθηκαν στους δρόμους στις μεγαλύτερες πόλεις Ιταλίας με συνθήματα κατά των αλλαγών στο εκπαιδευτικό σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι.

Φοιτητές και μαθητές ζητούν πρόσβαση στη δημόσια Παιδεία χωρίς καμία επιβάρυνση για τις ιταλικές οικογένειες.

Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να οργανωθούν περισσότερες από 1.000 συνελεύσεις σε σχολεία και πανεπιστήμια της χώρας, στο πλαίσιο αδιάκοπης κινητοποίησης.

«Σχολείο για όλους, επισφαλής εργασία για απολύτως κανέναν» γράφει το πανό που κρατούν οι φοιτητές στην κεφαλή της πορείας στο Τορίνο, ενώ στην Νάπολη ένα από τα κύρια συνθήματα είναι «κατώτατο εγγυημένο εισόδημα για κάθε πολίτη».

Στη Φλωρεντία, οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση αμφισβητούν την μεταρρύθμιση του εργασιακού -που καθιστά ευκολότερες τις απολύσεις- την οποία προωθεί η ιταλική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις αλλαγές του εκπαιδευτικού συστήματος που θα πρέπει να εγκριθεί από το ιταλικό Κοινοβούλιο, οι προαγωγές και αυξήσεις μισθών των εκπαιδευτικών θα πρέπει να βασίζονται, κυρίως, στην παραγωγικότητα, ενώ η κυβέρνηση Ρέντσι έχει δεσμευθεί να προχωρήσει στην πρόσληψη περίπου 150.000 καθηγητών και δασκάλων μέσα στην επόμενη τριετία.

Ωστόσο, μεγάλο μέρος των ιταλικών συνδικάτων απαντά ότι η μονιμοποίηση του έκτακτου προσωπικού και των αναπληρωτών καθηγητών σε μεγάλο βαθμό είχε ήδη αποφασιστεί από την κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα, στο πλαίσιο σχεδίου που εκπονήθηκε για τη δημόσια Παιδεία.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου