ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση Πούτιν σε ΗΠΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών: Αποσταθεροποιούν τα Βαλκάνια

επίθεση-πούτιν-σε-ηπα-για-τη-συμφωνία-τ-655779

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε συνέχεια στις διαδοχικές «βολές» της Μόσχας κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, κατηγορώντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ότι αποσταθεροποιούν τα Βαλκάνια, επιβάλλοντας τον κυρίαρχο ρόλο τους στην περιοχή.

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για σκόπιμες προσπάθειες για την αύξηση της δυτικής επιρροής σε αυτή την περιοχή. «Η πολιτική των ΗΠΑ- και κάποιων άλλων δυτικών χωρών- στα Βαλκάνια που επιδιώκουν να επιβάλλουν την κυριαρχία τους στην περιοχή, αποτελεί έναν σοβαρό αποσταθεροποιητικό παράγοντα», είπε ο Πούτιν στις σερβικές εφημερίδες Večernje Novosti και Politika, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου. «Αυτό τελικά θα εντείνει την έλλειψη εμπιστοσύνης και την ένταση στην Ευρώπη, αντί να ενισχύσει τη σταθερότητα», συμπλήρωσε.

Ο Πούτιν, που την Πέμπτη θα επισκεφθεί το Βελιγράδι, αποδοκίμασε την «καταστροφική» πολιτική επέκτασης του ΝΑΤΟ στη βαλκανική χερσόνησο. «Επανειλημμένα έχουμε πει ότι βλέπουμε την επέκταση του ΝΑΤΟ ως κατάλοιπο του Ψυχρού Πολέμου, μία καταστροφική στρατιωτική και πολιτική στρατηγική», δήλωσε.

Ακόμη, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η απόφαση του Μαυροβουνίου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2017 είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να διέρχεται μια περίοδο πολιτικής αστάθειας.

Τις τελευταίες ημέρες διαδοχικά είναι τα σχόλια της Μόσχας για την επίλυση του ονοματολογικού και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Την Τετάρτη και ο Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε στο θέμα, εκφράζοντας αμφιβολίες για τη νομιμότητα της διαδικασίας αλλαγής του ονόματος της ΠΓΔΜ. Κυρίως όμως εξέφρασε ερωτήματα για το αν η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν αποτέλεσμα της θέλησης Αθήνας και Σκοπίων να βρεθεί συμβιβασμός, ή αν ήταν στο πλαίσιο της τακτικής των ΗΠΑ να οδηγήσουν όλες τις βαλκανικές χώρες στο ΝΑΤΟ το ταχύτερο δυνατό ώστε να αποδυναμωθεί η επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή.

«Οι κανόνες που προωθούνται στα Βαλκάνια, γενικά, είναι αρκετά επικίνδυνοι και αντικατοπτρίζουν την εμμονή των δυτικών χωρών να οδηγήσουν γρήγορα όλες τις βαλκανικές χώρες στο ΝΑΤΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο νέος γύρος των ρωσικών «βολών» για το ζήτημα ξεκίνησε τη Δευτέρα, με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που έκανε λόγο για έξωθεν παρεμβάσεις στη Συμφωνία των Πρεσπών. Η Αθήνα απάντησε καλώντας τη Μόσχα να μην εμπλέκεται στα εσωτερικά της Ελλάδας και η Ρωσία υποστήριξε πως δεν το πράττει αυτό, αλλά θα συνεχίσει να εκφράζει την άποψή της για ζητήματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου