ΔΙΕΘΝΗ

Η υπουργός Ανάπτυξης της Σλοβενίας υποψήφια για επίτροπος μετά την απόρριψη της Μπράτουσεκ

η-υπουργός-ανάπτυξης-της-σλοβενίας-υπ-65569

Η Βιολέτα Μπουλτς, επιχειρηματίας με μεταπτυχιακό στην Πληροφορική, είναι η νέα υποψήφια της Σλοβενίας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την πανωλεθρία με την υποψηφιότητα της πρώην πρωθυπουργού Αλένκα Μπράτουσεκ που απορρίφθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο.

Η 50χρονη Μπουλτς έγινε πρόσφατα στη χώρα της υπουργός ανευ χαρτοφυλακίου αρμόδια για την Ανάπτυξη, τα Στρατηγικά Προγράμματα και τη Συνοχή.

Ξεκίνησε από τον επιχειρηματική στίβο και έγινε υποψήφια για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε διάστημα λιγότερο ενός μήνα από την ενασχόλησή της με την πολιτική.

Εγινε μέλος του κόμματος που ίδρυσε ο σλοβένος πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ μετά τις εκλογές του Ιουλίου και προτάθηκε για μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την απόρριψη της υποψηφιότητας της Μπράτουσεκ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Βιολέτα Μπουλτς, επιχειρηματίας και με καινοτόμες ιδέες στον τομέα των επικοινωνιών, τα τελευταία χρόνια ήταν συχνά στη λίστα με τα ονόματα των γυναικών με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Σλοβενία.

Εισήλθε στην πολιτική, αποδεχόμενη την πρόκληση του Μίρο Τσέραρ, ο οποίος την όρισε και αναπληρώτρια πρωθυπουργό και έχει πλούσια εμπειρία στην ευρωπαϊκή διοίκηση, την οποία απέκτησε μέσω μακροχρόνιας συνεργασίας με την ΕΕ, καθώς συμμετείχε σε ομάδες εμπειρογνωμόνων.

Είναι απόφοιτος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνας και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στα συστήματα πληροφορικής από το Πανεπιστήμιο Γκόλντεν Γκέιτ του Σαν Φρανσίσκο.

Εχει αναλάβει διευθυντικές θέσεις στην Telekom Slovenija και ήταν συνιδρύτρια της Telemach.

To 2000 ίδρυσε τη Vibacom, εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων που ειδικεύεται στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην αναπτυξιακή στρατηγική επιχειρήσεων και οργανισμών τοπικών. Είναι επίσης πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Umanotera, κορυφαίου πράσινου ομίλου στη Σλοβενία.

Ηταν μέλος της ομάδας μπάσκετ της Γιουγκοσλαβίας και έχει μαύρες ζώνες στο τάε κβο ντο και στο χαπκίντο. Το 2008 απέκτησε επίσης πτυχίο από την Ακαδημία Σαμάνων της Σκωτίας.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου