ΔΙΕΘΝΗ

Φυγάς της ιταλικής μαφίας «καρφώθηκε» από εκπομπή μαγειρικής στο Youtube

φυγάς-της-ιταλικής-μαφίας-καρφώθηκε-650435

Φαίνεται ότι ο ηθοποιός Stanley Tucci δεν είναι ο μόνος που έχει μια δημοφιλή εκπομπή μαγειρικής με συνταγές από την Ιταλική κουζίνα. Ένας φυγάς της ιταλικής μαφίας συνελήφθη στη Δομινικανή Δημοκρατία γιατί τον πρόδωσε η αγάπη του για την μαγειρική! Μετά από επτά χρόνια, ο Marc Feren Claude Biart εντοπίστηκε μέσω ενός καναλιού μαγειρικής στο YouTube το οποίο ξεκίνησε με τη σύζυγό του, σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία. Η «αγάπη για την ιταλική κουζίνα» του γκάνγκστερ – και μερικά τατουάζ – οδήγησαν τελικά στη σύλληψή του.

Αν και έκρυβε προσεκτικά το πρόσωπό του κατά τη διάρκεια των βίντεο, ο Biart απέτυχε να καλύψει κάτι πολύ χαρακτηριστικό: τα τατουάζ που είχε στο σώμα του. Η αστυνομία πιστεύει ότι ο Biart είναι μέλος της περίφημης ομάδας οργανωμένου εγκλήματος τύπου μαφίας που έχει την έδρα της στην Καλαβρία, της Ιταλίας, της Ντραγκέτα (Ndrangheta) και είναι από τις πιο ισχυρές στην Ευρώπη.

Ήταν καταζητούμενος για διακίνηση κοκαΐνης από την Ολλανδία από το 2014, σύμφωνα με την αστυνομία. Ο Biart, 53 ετών, ζούσε στη Δομινικανή Δημοκρατία τα τελευταία πέντε χρόνια και οι Αρχές ανέφεραν ότι διατηρούσε χαμηλό προφίλ κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Καραϊβική – εκτός από τα βίντεο μαγειρικής που αναρτούσε στο Διαδίκτυο. Ήταν γνωστός στους ντόπιους ως απλά «Marc» και κράτησε απόσταση από την ιταλική κοινότητα στον δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Ο Massimiliano Galasso, αξιωματικός της αστυνομίας, δήλωσε στο NBC News ότι οι αρχές δεν σταμάτησαν ποτέ να αναζητούν τον Biart και πρόσφατα στράφηκαν σε πληροφορίες ανοιχτού κώδικα.

Εκείνο που χτύπησε «το καμπανάκι» τον Αρχών ήταν η δραστηριότητα της γυναίκας του στο YouTube και η πληροφορία ότι ο φυγάς είχε εργαστεί στο παρελθόν σε ένα εστιατόριο στην Ιταλία, είπε ο Galasso. Η Αστυνομία ανακάλυψε τα βίντεο μαγειρικής και συνειδητοποίησε ότι είχαν βρει επιτέλους τον άνδρα που αναζητούσαν τόσον καιρό. Η αναζήτηση ολοκληρώθηκε με τη σύλληψή του την περασμένη εβδομάδα στη Δομινικανή πόλη Μπόκα Τσίτσα. Στη συνέχεια εκδόθηκε στην Ιταλία και προσγειώθηκε στο Μιλάνο τη Δευτέρα. Το κανάλι στο YouTube ξεκίνησε νωρίτερα φέτος, αλλά δεν είναι πλέον ενεργό, σημείωσε ο Galasso, καθώς ο ιταλός μαφιόζος παραμένει υπό κράτηση.

Η σύλληψη του Biart σηματοδοτεί μια σημαντική εξέλιξη για τη διεθνή προσπάθεια της οποίας ηγείται η Ιντερπόλ και πολλές ευρωπαϊκές αστυνομικές δυνάμεις με στόχο τη μείωση του οργανωμένου εγκλήματος. Γνωστή ως «Συνεργασία της Ιντερπόλ ενάντια στη« Ντραγκέτα », η πρωτοβουλία που ξεκίνησε πέρυσι έχει την αποστολή να «σπάσει» το παγκόσμιο δίκτυο της μαφίας, η οποία σύμφωνα με την Ιντερπόλ είναι παρούσα «σε κάθε ήπειρο». Οι ιταλικές αρχές δήλωσαν ότι συλλήψεις όπως του Biart και αποδεικνύουν ότι οι δραστηριότητες της μαφίας δεν απειλούν μόνο την Ιταλία αλλά αφορούν ολόκληρο τον κόσμο.

[ethnos.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου