ΔΙΕΘΝΗ

Βραζιλία: Συντριβή ελικοπτέρου μετά από ανταλλαγή πυρών με συμμορίες

βραζιλία-συντριβή-ελικοπτέρου-μετά-α-649854

Ελικόπτερο της αστυνομίας συνετρίβη το Σάββατο το βράδυ στο Ρίο ντε Τζανέιρο, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις αστυνομικοί, μια μέρα μετά τις έντονες μάχες που σημειώθηκαν μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και μελών εγκληματικών οργανώσεων, σε παραγκούπολη, γνωστή ως Πόλη του Θεού.

Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα φαίνεται πως το ελικόπτερο κατερρίφθη από πυρά συμμορίας. Συγκεκριμένα, στο βίντεο ακούγονται πυροβολισμοί πριν το ελικόπτερο πέσει στο έδαφος, δίπλα σε κεντρικό δρόμο.

Το έγκλημα και η βία βρίσκεται σε αύξηση στην πόλη, λίγους μόλις μήνες μετά την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Η οικονομική ύφεση, η αύξηση των ποσοστών ανεργίας και τα δημόσια οικονομικά που έχουν φέρει την πόλη στα όριά της έχουν ως αποτέλεσμα της αύξηση της ισχύος εγκληματικών ομάδων σε περιοχές όπως η Πόλη του Θεού, μια από τις πιο γνωστές φαβέλες στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Τα προηγούμενα χρόνια η αστυνομία κατόρθωσε να εκδιώξει διακινητές ναρκωτικών και άλλες συμμορίες από πολλές φαβέλες. Όμως, τα επίπεδα εγκληματικότητας αυξάνονται, καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, που φέρει την ευθύνη για την ασφάλεια σε μια περιοχή με πληθυσμό άνω των 16 εκατομμυρίων ανθρώπων, βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα έλλειμμα προϋπολογισμού που αναμένεται να ανέλθει σε 20 δισεκατομμύρια ρεάλ (5,91 δισεκατομμύρια δολάρια).

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ομοσπονδιακών αρχών, το ποσοστό δολοφονιών στο Ρίο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου αυξήθηκε κατά περίπου 18% συγκριτικά με το ίδιο διάστημα έναν χρόνο νωρίτερα (συνολικά δολοφονήθηκαν 3.649 άτομα από τις αρχές του 2016 έως τα τέλη Σεπτέμβρη). Οι εγκληματικές πράξεις -για παράδειγμα κλοπές σε μέσα μαζικής μεταφοράς- εκτοξεύτηκαν κατά 44%.

Αν και η εγκληματικότητα στο Ρίο παραμένει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από την περίοδο έξαρσης της στις δεκαετίες του 1980 και του 1990, οι πρόσφατες συγκρούσεις με ανταλλαγή πυρών και η συντριβή του ελικοπτέρου υπενθύμισαν περιόδους κλιμάκωσης των μαχών στην πόλη.

Το 2009, διακινητές ναρκωτικών είχαν καταρρίψει ελικόπτερο, σκοτώνοντας δύο μέλη του πληρώματος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου