ΔΙΕΘΝΗ

Κύπρος: Σημαντικές αλλαγές στο νόμο για τις αμβλώσεις

κύπρος-σημαντικές-αλλαγές-στο-νόμο-γι-64688

Τροποποίηση των προνοιών του ποινικού κώδικα για τις αμβλώσεις ενέκρινε σήμερα η ολομέλεια της κυπριακής Βουλής. Με βάση την τροποποίηση, αμβλώσεις θα επιτρέπονται μέχρι την 12η εβδομάδα της κύησης και μέχρι την 19η εβδομάδα σε περιπτώσεις βιασμού της εγκύου.

Η τροποποίηση, όπως επεσήμαναν βουλευτές, «είναι μόνο το πρώτο βήμα για αποποινικοποίηση και δεν είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση». Για τον λόγο αυτό, το επόμενο διάστημα αναμένεται ότι θα κατατεθεί ενώπιον της ολομέλειας μια νέα πρόταση, που θα καλύπτει και άλλες παραμέτρους, όπως η υποχρεωτική συμβουλευτική πριν την διακοπή της κύησης, καθώς και ενημέρωση για θέματα προφύλαξης και σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Η αλλαγή του ποινικού κώδικα όσο αφορά το θέμα των αμβλώσεων, δεν έχει σε καμία περίπτωση στόχο να αυξηθεί ο αριθμός των αμβλώσεων, αφού βουλευτές σημείωσαν ότι στην βάση έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις 47 χώρες που έγινε αποποινικοποίηση, όχι μόνο δεν υπήρξε αύξηση, αλλά υπήρξε μείωση των ανεπιθύμητων κυήσεων.

Η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Στέλλα Κυριακίδου, επεσήμανε ότι στην έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρεται ότι η απαγόρευση των αμβλώσεων δεν οδηγεί στην μείωση τους, καθώς γίνονται αμβλώσεις μέσα από παράνομες και μη ασφαλείς διαδικασίες, που θέτουν την ζωή των γυναικών σε κίνδυνο. Η κ. Κυριακίδου σημείωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τις αμβλώσεις στην Κύπρο, αφού όπως είπε, νεαρές γυναίκες προσφεύγουν στα κατεχόμενα για αμβλώσεις, αλλά λαμβάνουνε παράνομα σκευάσματα.

Από τους 47 παρόντες βουλευτές, υπέρ ψήφισαν οι 33, εναντίον οι 8, και 5 τήρησαν αποχή.

[kathimerini.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου