ΔΙΕΘΝΗ

Γιούνκερ: Ούτε σε δέκα χρόνια δεν θα είναι η Τουρκία έτοιμη για ένταξη

γιούνκερ-ούτε-σε-δέκα-χρόνια-δεν-θα-είν-64322

Δηλώνοντας «συγκρατημένα αισιόδοξος» για τη συμφωνία με την Τουρκία επί του προσφυγικού στο τραπέζι της Συνόδου, ο πρόεδρος της Κομισιόν εκτίμησε σε κάθε περίπτωση πως η Άγκυρα δεν θα είναι έτοιμη για ένταξη ούτε σε δέκα χρόνια.

Ο Γιούνκερ υπερασπίστηκε τη νομιμότητα των προτάσεων για επαναπροώθηση μεταναστών στην Τουρκία και τη συμμόρφωσή τους με τη Συμφωνία της Γενεύης.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στη γερμανική Handelsblatt την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Κομισιόν υπερασπίστηκε το σχεδιάγραμμα συμφωνίας με την Τουρκία, λέγοντας πως είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την έκβαση της διήμερης Συνόδου που ξεκινά την Πέμπτη.

Προσέθεσε ωστσόο πως δεν θεωρεί ότι η συνεργασία στο προσφυγικό θα ανοίξει σύντομα την πόρτα της ΕΕ για την Τουρκία: «Η Τουρκία δεν είναι αυτή την στιγμή έτοιμη για ένταξη, και δεν πιστεύω πως αυτό συμβαίνει ούτε και σε δέκα χρόνια» είπε.

Επαναλαμβάνοντας την εκτίμησή του πως η συμφωνία θα κλείσει στη Σύνοδο, ο Γιούνκερ σημείωσε για τις επαναπροωθήσεις πως για κάθε αιτούντα άσυλο «θα γίνεται ατομική διαδικασία που θα διαρκεί περίπου μία εβδομάδα, κατά την οποία θα έχει πάντοτε δυνατότητα να εγείρει ένσταση». «Μόνο μετά [την ένσταση] θα μπορεί να επαναπροωθείται στην Τουρκία» τόνισε.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου