ΔΙΕΘΝΗ

«Δεν είδα τον δολοφόνο» λέει στα μέσα ενημέρωσης η σύντροφος του Νεμτσόφ

δεν-είδα-τον-δολοφόνο-λέει-στα-μέσα-ε-640821

Η Αννα Ντουρίτσκαγια, η σύντροφος του σφοδρού επικριτή του Βλαντιμίρ Πούτιν, Μπόρις Νεμτσόφ, που έπεσε νεκρός από πυρά ενώ περπατούσε μαζί της σε μια γέφυρα κοντά στο Κρεμλίνο, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι δεν είδε τον δολοφόνο.

Παράλληλα, το μοντέλο από την Ουκρανία παρατήρησε ότι έχει κάθε δικαίωμα να εγκαταλείψει το έδαφος της Ρωσίας εφόσον το επιθυμεί, καθώς δεν αντιμετωπίζεται ως ύποπτη για τη δολοφονία και εφόσον έδωσε πλήρη κατάθεση στις αρχές.

Η Αννα Ντουρίτσκαγια, μιλώντας σχεδόν μονολεκτικά και με παγωμένο βλέμμα, ανέφερε ότι δεν θυμάται πολλά από τη στιγμή της δολοφονίας του Νεμτσόφ και όσα ακολούθησαν την Παρασκευή το βράδυ.

Όπως δήλωσε στο ειδησεογραφικό ιστότοπο Dozhd, πριν από τη δολοφονία κι ενώ δειπνούσαν με τον Νεμτσόφ σε εστιατόριο με θέα την Κόκκινη Πλατεία δεν είχε παρατηρήσει κάτι ύποπτο.

Επιπλέον, σημείωσε ότι δεν αντιλήφθηκε αν κάποιος τους ακολούθησε κατά μήκος του ποταμού όπου βρίσκεται η γέφυρα και στο δρόμο προς το διαμέρισμα του Νεμτσόφ.

«Δεν θέλω να απαντήσω σε ερωτήσεις σχετικά με το τι συνέβη στη γέφυρα. Δεν θέλω να μιλήσω γι’ αυτό» είπε η Αννα Ντουρίτσκαγια. «Είμαι σε πολύ δύσκολη ψυχολογική κατάσταση, δεν μπορώ να μιλήσω γι’ αυτό. Νιώθω άσχημα… δεν είδα κανέναν. Δεν ξέρω από πού ήρθε, ήταν πίσω από την πλάτη μου» είπε για τον ή τους δολοφόνους του Μπόρις Νεμτσόφ.

Παράλληλα, η 23χρονη σημείωσε: «Έχω κάθε δικαίωμα να εγκαταλείψω το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Δεν είμαι ύποπτη. Είμαι ένας μάρτυρας που έδωσε πλήρη αναφορά και έκανε ότι είναι δυνατόν για να βοηθήσει την έρευνα».

Η Ντουρίτσκαγια είπε επίσης ότι από τη στιγμή της δολοφονίας του Νεμτσόφ βρίσκεται υπό συνεχή επιτήρηση και πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να παραστεί στην κηδεία του, που θα γίνει αύριο, Τρίτη. Όπως είπε, το μόνο που θέλει είναι να γυρίσει πίσω στο σπίτι της μητέρα της στην Ουκρανία.

«Δεν μου επιτρέπεται να πάω πουθενά χωρίς αυτούς» είπε η Ντουρίτσκαγια αναφερόμενη στα μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας που την επιτηρούν. «Μου εξήγησαν ότι αυτό γίνεται για λόγους ασφαλείας» συμπλήρωσε η νεαρή.

Ο Νεμτσόφ, του οποίου η δολοφονία έχει βαθύνει το χάσμα μεταξύ των οπαδών της αντιπολίτευσης και των υποστηρικτών του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, θα ταφεί την Τρίτη στο νεκροταφείο Τροεκουρόφσκογε στη δυτική Μόσχα, σε ένα κοιμητήριο μακριά από τον τόπο όπου γίνονται οι ταφές των κορυφαίων πολιτικών της Ρωσίας.

«Δεν μπορώ να βγω έξω. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα πάω» είπε η Ντουρίτσκαγια.

Οι έχοντες το γενικό πρόσταγμα των ερευνών την έχουν ανακρίνει αρκετές φορές, έχουν ερευνήσει τα προσωπικά της αντικείμενα και έχουν πάρει τις κάρτες SIM από τα κινητά της τηλέφωνα.

Επιπλέον, η Ντουρίτσκαγια είπε ότι αρχικά ανακρίθηκε για πολλές ώρες χωρίς δικηγόρο ή κάποιον εκπρόσωπο από την ουκρανική πρεσβεία. Η νεαρή κοπέλα είπε επίσης ότι συνδεόταν με τον Μπορίς Νεμτσόφ τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι ρωσικές αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα που ενδεχομένως οδήγησαν στην δολοφονία του Νεμτσόφ και έχουν καταλήξει σε μια σειρά από πιθανά κίνητρα. Ένα από αυτά είναι η πιθανότητα ο Μπορίς Νεμτσόφ να έπεσε θύμα μιας ζηλιάρας πρώην ερωμένης, κάτι που αποκλείει η Άννα Ντουρίτσκαγια.

«Δεν νομίζω τίποτα. Δεν μπορώ να σκεφτώ αυτή τη στιγμή. Δεν ξέρω ποιος το έκανε» είπε χαρακτηριστικά η νεαρή Ουκρανή.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου