ΔΙΕΘΝΗ

Σαν σήμερα

σαν-σήμερα-640570

1827 Ο Καραϊσκάκης, ξεκινώντας από την Ελευσίνα, καταλαμβάνει το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα. Οχυρώνεται στα Ταμπούρια και στον όρμο Φωρών. Αποκρούει επίθεση 3.000 πεζών και 480 ιππέων του Κιουταχή. Υπήρξε από τις λαμπρότερες νίκες του.

1847 Γεννήθηκε ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, Σκοτσέζος εφευρέτης του τηλεφώνου.

1918 Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Τερματίζονται οι εχθροπραξίες στο ανατολικό μέτωπο. Στο Μπρεστ Λιτόφσκ της Λευκορωσίας η Σοβιετική Ρωσία υπογράφει με τις Κεντρικές Δυνάμεις επώδυνη συνθήκη. Χάνει το ένα τέταρτο των εδαφών της και το ένα δέκατο των πλουτοπαραγωγικών πηγών.

1924 Ο Μουσταφά Κεμάλ καταργεί το χαλιφάτο. Επιβάλλει την κοσμική Τουρκική Δημοκρατία.

1933 Στο Κίστοουν της Νότιας Ντακότα, εγκαινιάζεται το αμερικανικό εθνικό μνημείο του Ράσμορ με τις προτομές των προέδρων Τζορτζ Ουάσιγκτον, Τόμας Τζέφερσον, Θίοντορ Ρούσβελτ και Αβραάμ Λίνκολν.

1957 Περικυκλωμένος σε σπηλιά, κοντά στη Μονή Μαχαιρά, ο Γρηγόρης Αυξεντίου μάχεται μόνος εναντίον των Αγγλων. Τον καίνε ζωντανό με βόμβα πετρελαίου.

1985 Στη Βρετανία λήγει με νίκη της Θάτσερ η απεργία των ανθρακωρύχων. Κράτησε 368 ημέρες.

1993 Πεθαίνει ο Αλμπερτ Σέιμπιν, Αμερικανός ιατρικός ερευνητής. Ανακάλυψε ένα εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας (βατσίνα), φθηνότερο κι εξίσου αποτελεσματικό.

1996 Το Λαϊκό Συντηρητικό κόμμα της Ισπανίας κερδίζει τις γενικές εκλογές, τερματίζοντας τη 13χρονη κυριαρχία του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Φελίπε Γκονζάλες.

2003 Σε διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού ξεκινά η δίκη των 19 κατηγορουμένων για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου