ΔΙΕΘΝΗ

Πέθανε ο τούρκος αρχηγός ΓΕΣ της εποχής των Ιμίων, Ισμαήλ Χακί Καρανταγί

πέθανε-ο-τούρκος-αρχηγός-γεσ-της-εποχή-63589

Ο πρώην στρατηγός Ισμαήλ Χακί Καρανταγί, ο οποίος υπηρέτησε μεταξύ του 1994 και του 1998 ως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας και πρωταγωνίστησε στα γεγονότα των Ιμίων το 1996.

Ο Καρανταγί πέθανε την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη σε ηλικία 88 ετών και όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, είχε υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο σε ιδιωτικό νοσοκομείο.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι σε μια απόφαση-ορόσημο, το 2018 ένα τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε 21 άτομα σε ισόβια κάθειρξη λόγω του πραξικοπήματος της Τουρκίας του 1997, συμπεριλαμβανομένου και του Karadayi αλλά και του αναπληρωτή του, στρατηγού Cevik Bir.

Το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Karadayi συμμετείχε στην πτώση της κυβέρνησης. Τα περισσότερα από τα άτομα που συμμετείχαν στο πραξικόπημα δεν συνελήφθησαν λόγω ηλικίας ή προβλημάτων υγείας, αλλά τους απαγορεύτηκε η είσοδος από τη χώρα.

Στις 28 Φεβρουαρίου 1997, ο στρατός συμμετείχε στην κατάρρευση της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Νεκμέτνιν Ερμπάκαν εν μέσω ανησυχιών που εξέφρασαν οι στρατηγοί για το υποτιθέμενο “ισλαμιστικό πρόγραμμα”.

Η κυβέρνηση του Ερμπάκαν ναναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Το Κόμμα Πρόνοιας του αργότερα απαγορεύτηκε επίσης.

Στη συνέχεια, μια νέα πολιτική κυβέρνηση ανέλαβε από τον Ερμπακάν σε μια κίνηση που έγινε γνωστή ως το “μεταμοντέρνο” πραξικόπημα της Τουρκίας.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου