ΔΙΕΘΝΗ

Σεντ Λιούις: 17 συλλήψεις σε διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας

σεντ-λιούις-17-συλλήψεις-σε-διαδηλώσεις-63356

Δεκαεπτά άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στο Σεντ Λούις του Μιζούρι επειδή αρνήθηκαν να διαλυθούν στο τέλος των διαδηλώσεων που οργανώθηκαν το κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Χιλιάδες άνθρωποι μετείχαν από την Παρασκευή σε διαδηλώσεις υπό το σύνθημα «Σαββατοκύριακο αντίστασης» στους δρόμους του Σεντ Λούις, μετά τη δολοφονία του νεαρού μαύρου Μάικλ Μπράουν που σκοτώθηκε από πυρά λευκού αστυνομικού στο Φέργκιουσον, προάστιο του Σεντ Λούις, τον περασμένο Αύγουστο. Οι διαδηλώσεις αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι τη Δευτέρα.

Οι διαδηλωτές τέθηκαν υπό κράτηση ενώ προσπαθούσαν να οργανώσουν καθιστική διαμαρτυρία στο χώρο στάθμευσης ενός σούπερ μάρκετ.

Ο διοικητής της αστυνομίας Σαμ Ντότσον δήλωσε ότι οι συλληφθέντες είχαν πετάξει πέτρες εναντίον της αστυνομίας.

Οι διαδηλωτές, από την πλευρά τους, αρνήθηκαν ότι πέταξαν πέτρες και κατηγόρησαν τους αστυνομικούς ότι συμπεριφέρονταν «σαν χούλιγκαν». Τόνισαν επίσης ότι οι δυνάμεις της τάξης χρησιμοποίησαν σπρέι πιπεριού εναντίον των ανθρώπων που μαγνητοσκοπούσαν την καθιστική διαμαρτυρία.

Ο θάνατος του Μάικλ Μπράουν στις 9 Αυγούστου από τα πυρά του αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον πυροδότησε δύο εβδομάδες βίαιων επεισοδίων στο Φέργκιουσον. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Ουίλσον άνοιξε πυρ αφού είχε δεχθεί επίθεση και αφού ο 18χρονος Μπράουν είχε επιχειρήσει να του κλέψει το υπηρεσιακό του όπλο. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο Μπράουν ήταν άοπλος και δέχθηκε τα πυρά ενώ είχε τα χέρια του ψηλά στον αέρα.

Την περασμένη Τετάρτη η ένταση αυξήθηκε εκ νέου μετά τον θάνατο, επίσης από τα πυρά λευκού αστυνομικού, ενός ακόμη μαύρου, κοντά στο σημείο όπου είχε σκοτωθεί ο Μπράουν.

Ο θάνατος του Μπράουν έχει προκαλέσει εθνική συζήτηση για τον ρατσισμό στις ΗΠΑ και στάθηκε αφορμή η αμερικανική δικαιοσύνη να ξεκινήσει εσωτερική έρευνα για την αστυνομία στο Φέργκιουσον.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου