ΔΙΕΘΝΗ

«Οι προκαταβολές δεν επιστρέφονται» ξεκαθαρίζουν οι J&J και Pfizer στη Νότια Αφρική

οι-προκαταβολές-δεν-επιστρέφονται-633180

Τα ποσά που έχει καταβάλει η Νότια Αφρική ως προκαταβολή για εμβόλια Covid-19 των αμερικανικών εταιρειών Pfizer και Johnson & Johnson δεν επιστρέφονται σε καμία περίπτωση, διαμαρτυρήθηκε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας της χώρας.

Η αποκάλυψη ήρθε μία ημέρα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να παγώσει τη χρήση του εμβολίου της Pfizer, επικαλούμενη την σύσταση των αμερικανικών υγειονομικών αρχών για προληπτική αναστολή λόγω σπάνιων περιστατικών θρόμβωσης.

Ήταν ένα ακόμα πλήγμα για το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, όπου πρωτοεμφανίστηκε και πλέον κυριαρχεί το λεγόμενο νοτιοαφρικανικό στέλεχος του κοροναϊού.

Τον Φεβρουάριο, η Νότια Αφρική σταμάτησε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca όταν κλινική μελέτη έδειξε μειωμένη αποτελεσματικότητα έναντι του συγκεκριμένου στελέχους.

Σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Υγείας Ζουέλι Μκίζε διαμαρτυρήθηκε μιλώντας σε επιτροπή του κοινοβουλίου ότι οι παρασκευαστές εμβολίων συχνά προβάλουν «δύσκολες και κάποιες φορές παράλογες» απαιτήσεις στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

«Ως κυβέρνηση βρεθήκαμε στη δύσκολη θέση να πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα στη σωτηρία των πολιτών μας και την παράδοση κρατικής περιουσίας σε ιδιωτικές εταιρείες» υποστήριξε.

Όπως είπε η χώρα του πληρώνει 10 δολάρια ανά δόση για τα εμβόλια των Pfizer και J&J.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου