ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Χίλσμπορο: 32 χρόνια από τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική τραγωδία στην Αγγλία

χίλσμπορο-32-χρόνια-από-τη-μεγαλύτερη-π-632588

Σαν σήμερα πριν από 32 χρόνια, στις 15 Απριλίου 1989, συνέβη η μεγαλύτερη αθλητική τραγωδία στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας.

Στο Χίλσμπορο του Σέφιλντ, σε ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, στο παιχνίδι Λίβερπουλ – Νότιγχαμ Φόρεστ, 96 φίλαθλοι ποδοπατήθηκαν και άλλοι 766 τραυματίστηκαν, αρκετοί εκ των οποίων σοβαρά.

Η τραγωδία άρχισε ελάχιστα λεπτά μετά την έναρξη της αναμέτρησης.

Επειδή έξω από τις εξέδρες συνωστίζονταν περίπου 2.000 οπαδοί οι οποίοι είχαν εισιτήριο αλλά δεν πρόλαβαν να εισέλθουν στη θύρα των ορθίων λόγω των αυξημένων ελέγχων, ο επικεφαλής των μέτρων αποφάσισε να τους επιτρέψει την είσοδο.

Όμως, η ανυπομονησία για να μη χάσουν άλλα λεπτά από το ματς οδήγησε σε συνωστισμό στις εισόδους , που δεν είχαν την υποδομή να αντέξουν τόσο μεγάλο πλήθος ανθρώπων.

Επίσης, η εξέδρα των ορθίων ήταν υπερπλήρης και δεν υπήρχε άλλος χώρος για να φιλοξενήσει θεατές.

Το μέγεθος της τραγωδίας έγινε αντιληπτό από την αρχή.

Το παιχνίδι διακόπηκε και ο αγωνιστικός χώρος μετατράπηκε σε ένα αυτοσχέδιο κέντρο πρώτων βοηθειών.

Τραυματίες και θύματα μεταφέρονταν με διαφημιστικές πινακίδες, αφού ειδικά τα πρώτα λεπτά δεν υπήρχε επαρκής ιατρική βοήθεια.

94 φίλαθλοι έχασαν επιτόπου τη ζωή τους, ανάμεσά τους και αρκετοί ανήλικοι, ενώ δύο ακόμη εξέπνευσαν τις επόμενες ημέρες σε νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονταν βαρύτατα τραυματισμένοι.

Οι τραυματίες ανήλθαν συνολικά σε 766.

Η τραγωδία του Χίλσμπορο προκάλεσε μεγάλες αλλαγές στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

Οι αγγλικές ομάδες θα περίμεναν άλλα δύο χρόνια για να ξαναπαίξουν στην Ευρώπη, η κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ αναγκάστηκε να λάβει μέτρα, ενώ καταργήθηκαν οι θύρες των ορθίων.

[in.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου