ΔΙΕΘΝΗ

Ενδείξεις ότι ο Αραφάτ δηλητηριάστηκε με πολώνιο

ενδείξεις-ότι-ο-αραφάτ-δηλητηριάστηκ-630967

Για πρώτη φορά οι Ελβετοί επιστήμονες που εξετάζουν τη σορό του Γιάσερ Αραφάτ ανακοίνωσαν δημοσίως ότι είναι πιθανό ο ιστορικός ηγέτης των Παλαιστινίων να δηλητηριάστηκε με πολώνιο-210 το 2004 οπότε και πέθανε.

Για πρώτη φορά ο ισχυρισμός αυτός είδε το φως της δημοσιότητας πέρυσι. Η πρώτη αναφορά στο ενδεχόμενο αυτό είχε μεταδοθεί από το Αλ Τζαζίρα. Ακολούθησαν διαδικασίες εκταφής της σορού του Αραφάτ από το μαυσωλείο του στη Δυτική Όχθη.

Οι Ελβετοί επιστήμονες εξέτασαν 38 αντικείμενα που άνηκαν στον Αραφάτ μεταξύ των οποίων εσώρουχα και μια οδοντόβουρτσα.

Όπως ανακοίνωσαν βρήκαν ίχνη του πολωνίου “που υποστηρίζουν την πιθανότητα ο Αραφάτ να δηλητηριάστηκε από πολώνιο-210”. “Παρόλο που δεν υπάρχει μυελοκαταστολή και απώλεια μαλλιών που να συνηγορούν υπέρ ενός οξέως συνδρόμου δηλητηρίασης από ραδιενέργεια, συμπτώματα όπως ναυτία, έμετος, κατάπτωση, διάρροια, ανορεξία, υπατική και νεφρική ανεπάρκεια υποδεικνύουν δηλητηρίαση από ραδιενεργό υλικό” προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Αραφάτ πέθανε σε ηλικία 75 ετών, το Νοέμβριο του 2004 στο Παρίσι. Είχε αρρωστήσει ενώ βρισκόταν σε περιορισμό στην προεδρική κατοικία του στη Ραμάλα. Οι γιατροί δεν είχαν ανακοινώσει ακριβές αίτιο θανάτου. Μέχρι την εκταφή του δεν είχε γίνει κάποια νεκροτομή.

Οι Ελβετοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως θα ήταν χρήσιμο να είχε γίνει τότε νεκροτομή.

Πάντως, Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι δεν βρέθηκαν ίχνη του ραδιενεργού πολώνιου από τις εξετάσεις που έγιναν σε δείγματα από τα προσωπικά αντικείμενα του εκλιπόντος παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ τα οποία περιείχαν σωματικά υγρά.

“Δεν μπορεί να πέθανε από δηλητηρίαση με πολώνιο — οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες δεν εντόπισαν ίχνη αυτής της ουσίας”, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ ο Βλαντίμιρ Ουίμπα, επικεφαλής της ρωσικής Ομοσπονδιακής Βιοϊατρικής Υπηρεσίας.

Ωστόσο οι Ελβετοί είναι εκείνοι που έχουν αναλάβει την επίσημη εξέταση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου