ΔΙΕΘΝΗ

Θέλησαν να περάσουν τον Ειρηνικό με σχεδίες, αλλά τελικά φώναξαν βοήθεια

θέλησαν-να-περάσουν-τον-ειρηνικό-με-σχ-62861

Τη δόξα του νορβηγού εξερευνητή Θορ Χέιερνταλ ζήλεψε ομάδα 14 ναυπηγών, περιβαλλοντoλόγων και απλών φίλων της περιπέτειας που προσπάθησε να διαπλεύσει τον Ειρηνικό με δύο ξύλινες σχεδίες από το Περού- όμως το τέλος δεν ήταν αναλόγως ένδοξο.

Η ομάδα χρειάστηκε να σταματήσει το ταξίδι της πριν τη μέση, στo νησί του Πάσχα, για να γυρίσει πίσω και τελικά έπρεπε να καλέσει σε διάσωση. Οι δύο ξύλινες σχεδίες εξέπεμψαν σήμα την Τετάρτη και τα πληρώματά τους περισυνελέχθηκαν από το Ναυτικό της Χιλής.

Η διάσωση έγινε περίπου χίλια ναυτικά μίλια από το χιλιανό Πουέρτο Μοντ και τα μέλη των δύο πληρωμάτων είναι καλά στην υγεία τους.

Το πλήρωμα ανέφερε ότι η εκτέλεση του ταξιδιού ήταν αδύνατη εξαιτίας των «μη κανονικών ανέμων» που έπνεαν, τους οποίους απέδωσαν στο φαινόμενο Ελ Νίνιο. Υποστηρίζουν πως κατά το ταξίδι τους συνέλεξαν στοιχεία για τη μόλυνση των ωκεανών και τις επιπτώσεις του ανθρώπου στο περιβάλλον και στο κλίμα, κάτι που ήταν και ένας από τους αρχικούς σκοπούς τους.

Η εκστρατεία ενημέρωνε σταθερά στο Διαδίκτυο για την εξέλιξή της στην ιστοσελίδα του Kon-Tiki 2.

Το όνομα της απόπειρας ήταν «Kon-Tiki 2» επειδή είχε σχεδιαστεί στα πρότυπα της περίφημης εκστρατείας Kon-Tiki του Χέιερνταλ το 1947, που είχε φύγει με το πλήρωμά του από το Περού σε ξύλινη σχεδία και τελικά έφτασε στην Πολυνησία.

Ο νορβηγός εξερευνητής είχε θελήσει να αποδείξει ότι ήταν δυνατό οι αυτόχθονες της Νοτίου Αμερικής να φτάσουν στην Πολυνησία, πιστεύοντας ότι υπήρχαν ενδείξεις πολιτισμικής ανταλλαγής μεταξύ των προκολομβιανών παραδόσεων και των φυλών σε νησιά του Ειρηνικού.

Μέχρι το ταξίδι του, το οποίο έγινε μόνο με μέσα που θα ήταν διαθέσιμα στους κατοίκους της αμερικανικής ηπείρου της προϊστορικής περιόδου, τέτοιο ταξίδι θεωρείτο αδύνατο χωρίς τα ναυτικά μέσα της σύγχρονης εποχής.

Το ίδρυμα Θορ Χέιερνταλ ωστόσο παρακολουθούσε την σύγχρονη εκστρατεία του Kon-Tiki 2 και, μετά τη διάσωση, συνεχάρη τα πληρώματα για «το θάρρος και την αμείωτη υπομονή» τους. «Δεν μπορούμε να ελέγξουμε ούτε τον καιρό, ούτε τη μητέρα γη, πάνω από όλα είναι η ασφάλεια» ανέφερε το νορβηγικό ίδρυμα.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου