ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν για δολοφονία Κασόγκι: Η έλλειψη διαφάνειας από τους Σαουδάραβες πλήττει την αξιοπιστία τους

ερντογάν-για-δολοφονία-κασόγκι-η-έλλε-627725

Η «πλήρης έλλειψη διαφάνειας» από τους Σαουδάραβες αξιωματούχους που ερευνούν τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι προκαλεί μεγάλη ανησυχία και πλήττει την αξιοπιστία τους, δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Φαρετίν Αλτούν δήλωσε μιλώντας στο Reuters ότι οι απανωτές «ψεύτικες διαψεύσεις» των Σαουδαράβων αξιωματούχων προκαλούν αβεβαιότητα για μια σειρά θεμάτων που αφορούν την υπόθεση της δολοφονίας.

«Τους τελευταίους τέσσερις μήνες οι σαουδαραβικές αρχές έχουν υπάρξει κάτι λιγότερο από ειλικρινείς στις συνομιλίες τους με τους Τούρκους ομολόγους και τη διεθνή κοινότητα», επεσήμανε ο Αλτούν σε γραπτή του δήλωση προς το Reuters.

«Οι σαουδαραβικές αρχές πρέπει να εκδώσουν τους δολοφόνους του Κασόγκι στην Τουρκία, όπου διέπραξαν έναν προμελετημένο φόνο, ως απόδειξη ότι είναι πρόθυμοι να υπηρετήσουν τη δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

Το Ριάντ έχει αρνηθεί στο παρελθόν το αίτημα της Άγκυρας να εκδώσει τους 11 υπόπτους, πέντε εκ των οποίων κινδυνεύουν να καταδικαστούν στην εσχάτη των ποινών στη Σαουδική Αραβία.

Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις Ανιές Καλαμάρ αναφορικά με τον φόνο του Κασόγκι, το οποίο ανέφερε ότι τα στοιχεία καταδεικνύουν ένα βίαιο έγκλημα «που σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε» από Σαουδάραβες αξιωματούχους, ενώ πρόσθετε ότι Σαουδάραβες αξιωματούχοι έχουν «υπονομεύσει σοβαρά» και καθυστερήσει την έρευνα της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν έχει δηλώσει πως η δολοφονία Κασόγκι διατάχθηκε από τα υψηλότερα κλιμάκια της σαουδαραβικής κυβέρνησης, όμως το Ριάντ απορρίπτει τις κατηγορίες ότι στην υπόθεση εμπλέκεται ο πρίγκιπας διάδοχος.

Ο Αλτούν επεσήμανε ότι τα συμπεράσματα της Τουρκίας για τη δολοφονία συμφωνούν με αυτά της Καλαμάρ, ενώ πρόσθεσε ότι η Άγκυρα παραμένει δεσμευμένη να συνεργαστεί στην έρευνα της υπόθεσης από τον ΟΗΕ.

«Ο κόσμος παρακολουθεί. Η Τουρκία μαζί με όλες τις χώρες που πιστεύουν στη δημοκρατία και την ελευθερία επιζητεί τη δικαιοσύνη και την αλήθεια», υπογράμμισε ο Αλτούν.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου