ΔΙΕΘΝΗ

Σοκαριστικά στοιχεία για τις ΗΠΑ: Σχεδόν 1000 θάνατοι από αστυνομική βία κάθε χρόνο

σοκαριστικά-στοιχεία-για-τις-ηπα-σχεδ-625761

Η δίκη για τον βίαιο θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ συνεχίζεται. Eξαίρεση από τον κανόνα, αν σκεφτεί κανείς ότι στις ΗΠΑ κάθε χρόνο περίπου 1.000 άνθρωποι σκοτώνονται από αστυνομικούς.

Θλιβερό κομμάτι

Aπελπισμένοι άνθρωποι στέκονται μπροστά από μικρόφωνα και τηλεοπτικές κάμερες. Κλαίνε, οργίζονται, θρηνούν, εκφράζουν τον πόνο τους για τον θάνατο συντρόφων, παιδιών, ανιψιών τους.

Οι εικόνες από οικογένειες, φίλους, συγγενείς θυμάτων αστυνομικής βίας αποτελούν θλιβερό κομμάτι της καθημερινής ζωής στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία διαφόρων οργανώσεων, κάθε χρόνο 1.000 περίπου άτομα σκοτώνονται από πυρά εν ενεργεία αστυνομικών. Μια αιματηρή λίστα που δεν σταματά αλλά αντίθετα αυξάνεται κάθε χρόνο.

Οι ιστορίες αυτές σπάνια όμως γίνονται πρωτοσέλιδα ή όταν συμβαίνει αυτό γρήγορα ξεχνιούνται. Οχι όμως και στην υπόθεση του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη σε βάρος του πρώην αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν, ο οποίος κατηγορείται για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε βάρος του Τζορτζ Φλόιντ.

Ολα ξεκίνησαν στις 20 Μαΐου 2020, όταν διαπιστώθηκε ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ από ασφυξία στο πλαίσιο τυπικού αστυνομικού ελέγχου.

Οι εικόνες γρήγορα έκαναν τον γύρο του κόσμου και το κίνημα Black Lives Matters οδήγησε εκατομμύρια ανθρώπους στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού.

Ενώ συνεχίζεται η δίκη για την υπόθεση Φλόιντ…

Οι διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ συνεχίζονται -15.04.2021

Η δίκη κατά του Ντέρεκ Σόβιν ξεκίνησε στις 29 Μαρτίου 2021 και αυτή την εβδομάδα αναμένεται η απολογία του. Από την έναρξη της δίκης, σύμφωνα με τους New York Times, κάθε μέρα τρεις άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από αστυνομικούς στις ΗΠΑ.

Η δίκη του Σόβιν μεταδίδεται ζωντανά στην αμερικανική τηλεόραση. Κι όμως τις τελευταίες μέρες η μετάδοση έπρεπε να διακοπεί για να μεταδοθεί η είδηση για τον θάνατο του 20χρονου Αφροαμερικανού Ντόντε Ράιτ στις 11 Απριλίου, μόλις 15 χιλιόμετρα μακριά από τη δικαστική αίθουσα στη Μινεάπολη.

Η αστυνομικός που κατηγορείται στην υπόθεση Ράιτ ισχυρίζεται ότι από λάθος πάτησε τη σκανδάλη του όπλου της.

Λίγες μέρες αργότερα ακολούθησε η είδηση για τον θάνατο του 13χρονου Λατινοαμερικάνου Ανταμ Τολέδο στο Σικάγο.

Η περίπτωση Τολέδο προκάλεσε για ακόμη μια φορά οργή στις ΗΠΑ, τόσο κατά της αστυνομικής βίας όσο και γιατί θύμα ήταν πάλι μέλος μειονότητας. Η αστυνομική βία στις ΗΠΑ φαίνεται άλλωστε να στρέφεται συχνότερα κατά Αφροαμερικανών και μελών μειονοτήτων παρά λευκών.

Ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία

Μετά τον θάνατο του νεαρού Ντόντε Ράιτ…

Σύμφωνα με την πρωτοβουλία πολιτών «Χαρτογραφώντας την αστυνομική βία», το 2020 το 28% των θυμάτων αστυνομικής βίας ήταν Αφροαμερικανοί κι αυτό παρά το γεγονός ότι αποτελούν το 13% του πληθυσμού στις ΗΠΑ.

Στο εξειδικευμένο περιοδικό PNAS, εγκληματολόγοι είχαν καταλήξει το 2019 στο συμπέρασμα ότι στατιστικά ένας στους χίλιους Αφροαμερικανούς θα σκοτωθεί κάποια στιγμή από αστυνομικούς.

Ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία που δημοσίευσε η Washington Post: πέρυσι οι θάνατοι από πυρά αστυνομικών ανήλθαν στους 982.

Σταθερός ο αριθμός

Μάλιστα, ο αριθμός των νεκρών από πυρά αστυνομικών εμφανίζεται σταθερός από τότε που η εφημερίδα ξεκίνησε την καταμέτρηση, το 2016. Για το 2021, η πρωτοβουλία «Χαρτογραφώντας την αστυνομική βία» καταγράφει μέχρι στιγμής πάνω από 300 αντίστοιχους θανάτους.

Η οργή και η απόγνωση των πολιτών μεγαλώνει όσο βλέπουν ότι πολλές υποθέσεις δεν φτάνουν καν στα δικαστήρια. Σύμφωνα με τον ερευνητή Φίλιπ Στίνσον από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Μπόουλινγκ Γκριν, μόνο εννέα περίπου αστυνομικοί οδηγούνται σε δίκη κάθε χρόνο, ενώ ακόμη λιγότεροι καταδικάζονται.

Οι αστυνομικοί επικαλούνται συνήθως πολλούς λόγους γιατί προσέφυγαν στη χρήση βίας και συχνά απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης των δικαστών αλλά και των ενόρκων.

Πηγή: Deutche Welle

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου