ΔΙΕΘΝΗ

Ροχανί: Θα εκδικηθούμε για την επίθεση αυτοκτονίας

ροχανί-θα-εκδικηθούμε-για-την-επίθεση-620661

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δεσμεύθηκε να πάρει εκδίκηση από «τη μισθοφορική οργάνωση» που ευθύνεται για την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε χθες Τετάρτη εναντίον των Φρουρών της Επανάστασης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 27 άνθρωποι, ενώ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι στηρίζουν «την τρομοκρατία».

«Σίγουρα θα κάνουμε αυτή τη μισθοφορική οργάνωση να πληρώσει το τίμημα για το αίμα που έχυσαν οι μάρτυρές μας», τόνισε ο Ροχανί, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Irna, μία ημέρα μετά από μία από τις πιο αιματηρές επιθέσεις εναντίον του ιρανικού στρατού στην επαρχία Σιστάν- Μπαλουχιστάν στο νοτιοανατολικό Ιράν.

«Η βασική πηγή της τρομοκρατίας στην περιοχή είναι οι ΗΠΑ, οι σιωνιστές και κάποιες πετρελαϊκές χώρες που τους χρηματοδοτούν», κατήγγειλε ο Ροχανί προτού αναχωρήσει για το Σότσι της Ρωσίας, όπου θα συμμετάσχει σε σύνοδο με τον Ρώσο και τον Τούρκο ομόλογό του με θέμα την κρίση στη Συρία.

Από την πλευρά του ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, ο Αλί Φανταβί, προειδοποίησε τους εχθρούς του Ιράν ότι η απάντηση της Τεχεράνης θα είναι ηχηρή.

«Η απάντησή μας σε υπεράσπιση της Ισλαμικής Επανάστασης δεν θα περιοριστεί στα σύνορά μας», τόνισε. «Οι εχθροί θα λάβουν μια πολύ ισχυρή, άνευ προηγουμένου απάντηση από τους Φρουρούς της Επανάστασης», πρόσθεσε ο Φανταβί.

Η σουνιτική οργάνωση Τζάις αλ Αντλ (Ο στρατός της δικαιοσύνης), που θεωρείται τρομοκρατική από την Τεχεράνη, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτή με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον ενός λεωφορείου που μετέφερε μέλη των Φρουρών της Επανάστασης. Από την επίθεση τραυματίστηκαν επίσης τουλάχιστον 13 άνθρωποι.

Η Τζάις αλ Αντλ έχει εξαπολύσει πολλές επιθέσεις εναντίον Ιρανών συνοριοφυλάκων από το έδαφος του Πακιστάν από το 2012 οπότε ιδρύθηκε.

Στην επαρχία Σιστάν- Μπαλουχιστάν, που βρίσκεται στη μεθόριο με το Πακιστάν, υπάρχει μια μεγάλη κυρίως σουνιτική μειονότητα. Η επαρχία είναι συχνά θέατρο αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και Βαλούχων αυτονομιστών ανταρτών ή τζιχαντιστικών ομάδων.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Ροχανί κάλεσε τις γειτονικές χώρες του Ιράν να αναλάβουν «τις ευθύνες τους» και να μην επιτρέπουν στους «τρομοκράτες» να χρησιμοποιούν το έδαφός τους για να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον της χώρας του.

«Αν αυτές οι χώρες δεν είναι σε θέση να σταματήσουν τους τρομοκράτες, διατηρούμε το δικαίωμα να δράσουμε», υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου