ΔΙΕΘΝΗ

Μάχη για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Βαλπαραΐσο της Χιλής

μάχη-για-να-τεθεί-υπό-έλεγχο-η-πυρκαγιά-617281

Συνεχίζεται η προσπάθεια των πυροσβεστών στην Χιλή προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η τεράστια πυρκαγιά στο Βαλπαραΐσο. «Η ένταση μειώθηκε τις τελευταίες ώρες, αλλά η πυρκαγιά δεν έχει ακόμη τεθεί υπό πλήρη έλεγχο» επισήμανε ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων (ONEMI).

Η εξάπλωση της φωτιάς περιορίστηκε, αντίθετα με όσα είχαν συμβεί τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, όταν απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές.

Η ιδιαίτερα τουριστική πόλη, που έχει κηρυχθεί μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO, και η περιοχή γύρω από αυτήν συνέχιζαν και την Κυριακή να βρίσκονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η κυβέρνηση της Χιλής ανέφερε ότι οι πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τις τέσσερις από τις έξι πιο ενεργές εστίες της φωτιάς.

Η πυρκαγιά απανθράκωσε ως χθες 5,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικής έκτασης, ενώ προκάλεσε τον θάνατο, από καρδιακή ανακοπή που οφειλόταν σε αναπνευστικά προβλήματα, μιας 67χρονης γυναίκας.

Συνολικά 32 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους 19 άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Χιλής.

Μόνο ένα σπίτι υπέστη ζημιές από τη φωτιά.

Η δασική πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής, σε έναν χώρο καύσης απορριμμάτων.

Εκδηλώθηκε στην ίδια περιοχή από όπου είχε ξεκινήσει η πυρκαγιά του περασμένου Απριλίου, όταν έχασαν τη ζωή τους 15 άνθρωποι και καταστράφηκαν 3.000 κατοικίες.

Στο τέλος του καλοκαιριού του νότιου ημισφαιρίου, με τις θερμοκρασίες να είναι αυξημένες, τα απορρίμματα «μετατράπηκαν σε καύσιμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνήτης Ρικάρδο Μπράβο.

Ο δήμαρχος της πόλης από την πλευρά του τόνισε ότι το Βαλπαραΐσο, το «μαργαριτάρι του Ειρηνικού», αντιμετωπίζει έλλειψη πόρων.

«Στα τέλη του 20ού αιώνα το Βαλπαραΐσο δεν είχε γνωρίσει τέτοιες τραγωδίες. Οι πυρκαγιές ελέγχονταν με τη βοήθεια αεροσκαφών που μπορούσαν να μεταφέρουν 9.000 λίτρα νερού, εξήγησε ο δήμαρχος Χόρχε Κάστρο στο Radio Cooperativa, όμως «πλέον οι πυροσβέστες δεν έχουν την αεροπορική υποστήριξη που θα τους επέτρεπε να αποτρέψουν μια τραγωδία όπως αυτή».

Παρότι αποτελεί την τουριστική βιτρίνα της Χιλής, στο Βαλπαραΐσο το ποσοστό της φτώχειας ξεπερνά κατά δύο μονάδες τον εθνικό μέσο όρο (14,4%).

Ελλείψει διαθέσιμης, προσιτής στέγης, πολλές οικογένειες εγκαθίστανται σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

Μετά την τραγωδία του 2014 οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι θα έθεταν σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα δράσης για την πόλη, που όμως ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου