ΔΙΕΘΝΗ

Πρώτες συλλήψεις στη Σερβία για ανάμειξη στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

πρώτες-συλλήψεις-στη-σερβία-για-ανάμε-611302

Η σερβική αστυνομία συνέλαβε κατά τη διάρκεια επιχείρησης σε διαφορετικές πόλεις επτά πρώην μέλη ειδικής ταξιαρχίας των Σέρβων της Βοσνίας, οι οποίοι κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην εκτέλεση περισσότερων από 1.000 αμάχων μουσουλμάνων σε χωριό στα περίχωρα της Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας. Όγδοος ύποπτος διέφυγε της σύλληψης.

Οι επτά είναι από τους πρώτους συλληφθέντες από τις σερβικές αρχές για ανάμειξη στη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα -όπου εκτυλίχθηκε τον Ιούλιο του 1995 η χειρότερη σφαγή στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με θύματα τουλάχιστον 8.000 μουσουλμάνους άνδρες και αγόρια.

Υπό κράτηση τέθηκε στο Νόβι Σαντ και όγδοος ύποπτος για εγκλήματα πολέμου που είχε διαφύγει αρχικά της σύλληψης.

Οι συλληφθέντες είναι πρώην μέλη του Κέντρου Εκπαίδευσης «Γιαχόρινα» της ειδικής ταξιαρχίας της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στην εκτέλεση 1.000 αμάχων Μουσουλμάνων της Βοσνίας στο χωριό Κράβιτσε, στη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας.

Είναι πιθανότερο να δικαστούν στη Σερβία και όχι στο εδρεύων στη Χάγη Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), όπου δικάστηκαν ηγέτες όπως ο εκλιπών πρόεδρος της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και ο σερβοβόσνιος ηγέτης Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Η Σερβία συνέλαβε τον Κάρατζιτς το 2008 και τον στρατιωτικό του διοικητή Ράτκο Μλάντιτς το 2011.

Αμφότεροι δικάζονται στη Χάγη για εγκλήματα πολέμου, περιλαμβανομένης της ευθύνης τους για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, αλλά οι σημερινές συλλήψεις σηματοδοτούν την πρώτη φορά που η Σερβία συλλαμβάνει άτομα άμεσα εμπλεκόμενα στα γεγονότα.

Η Σερβία στο παρελθόν είχε θέσει υπό κράτηση άτομα που δεν εμπλέκονταν άμεσα στις δολοφονίες.

«Αυτή είναι η πρώτη ανάλογη υπόθεση που αφορά άτομα τα οποία φέρεται ότι εμπλέκονται ευθέως στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα. Υπάρχουν κι άλλοι ύποπτοι στη Σερβία και στις γειτονικές χώρες τους οποίους επίσης αναζητούμε» δήλωσε στο Reuters ο Σέρβος εκπρόσωπος της Εισαγγελίας για Εγκλήματα Πολέμου Μπρούνο Βέκαριτς,

Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών έκρινε ότι η σφαγή της Σρεμπρένιτσα, η οποία διαπράχτηκε μέσα σε αρκετές μέρες έπειτα από την πτώση του ασφαλούς καταφυγίου του ΟΗΕ, συνιστά γενοκτονία.
Περίπου 100.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο της Βοσνίας την περίοδο 1992-1995 στη διάρκεια της κατάρρευσης της Γιουγκοσλαβίας.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου