ΔΙΕΘΝΗ

H EE διατηρεί τις κυρώσεις στη Ρωσίας μέχρι να εφαρμοστεί το Μινσκ

h-ee-διατηρεί-τις-κυρώσεις-στη-ρωσίας-μέχ-608267

Οι «28» συνδέουν τη διατήρηση ή μη των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας με την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας για την Ουκρανία που είχε συναφθεί στο Μινσκ -και έτσι, ουσιαστικά, παρατείνουν κατ’ αρχήν τα μέτρα που θα επανεξετάζονταν τον Ιούλιο.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ των «28». Η Σύνοδος απέφυγε να κινηθεί στην υιοθέτηση νέων μέτρων σε βάρος της Μόσχας.

Ουσιαστικά, ως απώτερος νέος χρονικός ορίζοντας θεωρείται πλέον το τέλος του 2015, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται στη συμφωνία του Μινσκ.

Στόχος της διασύνδεσης των κυρώσεων με τη συμφωνία είναι να ασκηθεί πίεση στη Μόσχα να ασκήσει την επιρροή της στους φιλορώσους ενόπλους στην ανατολική Ουκρανία. Η ρωσική οικονομία -όπως όμως και η ευρωπαϊκή- έχει αισθανθεί τις επιπτώσεις από τις κυρώσεις.

«Η διάρκεια των οικονομικών κυρώσεων θα συνδεθεί με την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ» ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης, πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Πρέπει να διατηρήσουμε τις κυρώσεις μέχρι την εφαρμογή της» τόνισε ο Τουσκ.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις, όπως αναφέρουν ευρωπαίοι διπλωμάτες, υπολογίζουν σε «τριψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων» τις επιπτώσεις των κυρώσεων στη ρωσική οικονομία.

Για την ευρωπαϊκή πλευρά, η ισπανική κυβέρνηση είχε αναφέρει πως τα μέτρα έχουν στοιχίσει «περί τα 21 δισ. ευρώ» στις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου