ΔΙΕΘΝΗ

Μόνικα Λεβίνσκι: Στα 22 ερωτεύτηκα τον Κλίντον -Στα 24 έζησα το bullying [βίντεο]

μόνικα-λεβίνσκι-στα-22-ερωτεύτηκα-τον-κ-607661

Με το θέμα του cyber-bullying να έχει πάρει στη χώρα μας τον τελευταίο καιρό μεγάλες διαστάσεις, η ομιλία της Μόνικα Λεβίνσκι σε TED μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ.

Η Λεβίνσκι που έγινε γνωστή το 1998 ως η ερωμένη του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, περιέγραψε τον εαυτό της ως ένα από τα πρώτα θύματα του cyber-bullying.

Χαριτολογώντας είπε ότι είναι η μόνη 40άρα που δε θα ήθελε να ξαναγίνει 22, και συμπλήρωσε ότι ο προσωπικός της διασυρμός έγινε ακόμα χειρότερος εξαιτίας του Διαδικτύου.

«Στην ηλικία των 22 ερωτεύτηκα το αφεντικό μου. Στην ηλικία των 24 έζησα τις καταστροφικές συνέπειες», δήλωσε, ενώ τόνισε παράλληλα ότι το Διαδίκτυο έκανε την προσωπική της ταπείνωση ακόμα χειρότερη.

«Όταν η ιστορία κυκλοφόρησε, κυκλοφόρησε online. Ήταν μια από τις πρώτες φορές που τα παραδοσιακά μέσα είχαν “εκθρονιστεί” από το Ίντερνετ για μια υπόθεση μεγάλου ειδησεογραφικού ενδιαφέροντος», είπε στο κοινό της.

Παρόλο που το 1998 τα κοινωνικά δίκτυα όπως τα ξέρουμε σήμερα δεν υπήρχαν, οι φωτογραφίες της κυκλοφόρησαν παντού και έγινα viral. «Από άτομο έγινα μια φιγούρα που διαπομπεύτηκε δημόσια σε όλο τον κόσμο. Υπήρχαν πλήθη εικονικών λιθοβολιστών. Στιγματίστηκα ως ξινή, πρόστυχη, πόρνη, bimbo. Έχασα τη φήμη και την αξιοπρέπειά μου και παραλίγο τη ζωή μου. Πριν από 17 χρόνια δεν υπήρχε όνομα για αυτό, αλλά σήμερα το λέμε cyber-bullying ή online εκφοβισμός».

H Λεβίνσκι κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην οποία ανταποκρίθηκε πλήθος κόσμου καθώς ήταν η δεύτερη δημόσια εμφάνισή της από το 2005, διηγήθηκε την ιστορία του 18χρονου Τάιλερ Κλεμέντι, ενός φοιτητή του Rutgers University στο Νιου Τζέρσεϊ, που οδηγήθηκε στην αυτοκτονία επειδή ο συγκάτοικός του κινηματογράφησε κρυφά τη συνεύρεσή του με άλλο άντρα και τον παρενοχλούσε μέσω διαδικτύου.

Όπως σημείωσε, η τεχνολογία έχει επεκτείνει την ηχώ της ντροπής. «Κάποτε περιοριζόταν στα πλαίσια της οικογένειας σου, του σχολείου σου, του χωριού σου, αλλά σήμερα είναι μία ολόκληρη online κοινότητα. Όσο μεγαλύτερη η ντροπή, τόσο περισσότερα τα κλικ και όσο περισσότερα τα κλικ, τόσο περισσότερα τα δολάρια από τις διαφημίσεις. Βγάζουν χρήματα εκμεταλλευόμενοι όσους υποφέρουν», κατέληξε η Μόνικα Λεβίνσκι και έκανε έκκληση να αναπτύξουν οι χρήστες μεγαλύτερη αίσθηση της δυστυχίας που βιώνει οι άλλοι.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου