ΔΙΕΘΝΗ

«Καμπανάκι» Μεντβέντεφ προς Ουκρανία για το φυσικό αέριο

καμπανάκι-μεντβέντεφ-προς-ουκρανί-605617

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, απορρίπτοντας τα σενάρια για επικείμενο “πόλεμο φυσικού αερίου” με συνέπειες για την Ευρώπη. Ο Ρώσος πρωθυπουργός υποβάθμισε τη διένεξη Μόσχας-Κιέβου σχετικά με το ουκρανικό χρέος για το ρωσικό φυσικό αέριο, λέγοντας ότι δεν υπάρχει προς το παρόν λόγος διακοπής της τροφοδοσίας της Ουκρανίας.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς, ο Ρώσος πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι οι ρωσικές απαιτήσεις για την αποπληρωμή λογαριασμών φυσικού αερίου της Ουκρανίας έχουν σχέση με την αντίθεση της Ρωσίας στην προσεχή υπογραφή συμφωνιών συνεργασίας ανάμεσα στο Κίεβο και την Ευρωπαϊκή Ενωση, που θα αποτελέσει ιστορική στροφή για την πρώην σοβιετική δημοκρατία απομακρύνοντάς την από τη ρωσική ζώνη επιρροής.

Ωστόσο, ο Ρώσος πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η προσέγγιση της Ουκρανίας με την Ευρώπη θα μεταβάλει την “ειδική σχέση” που διατηρούν οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Το Κίεβο δεν θα μπορεί να προστρέχει στη Μόσχα για δάνεια, πρόσθεσε.

Ο ρωσικός μονοπωλιακός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η Ουκρανία δεν έχει αποπληρώσει χρέος 882 εκατομμυρίων δολαρίων για παραδόσεις του Αυγούστου και ζήτησε την άμεση αποπληρωμή του.

Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι το χρέος δεν έχει ακόμη πληρωθεί.

“Κατανοούμε ότι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, αλλά πάντως πρέπει να πληρώσουν, ειδικά αφού τούς έχουμε δώσει δάνεια και χρηματοδοτήσαμε τη διέλευση”, πρόσθεσε ο ρώσος πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι τα τέλη διέλευσης (του φυσικού αερίου) κοστίζουν δισεκατομμύρια δολάρια.

“Ετσι είναι ο νόμος- πρέπει να πληρώσεις για τα αγαθά που έχεις παραλάβει. Αυτή είναι η πρακτική σε ολόκληρο τον κόσμο. Ας πληρώσουν”, είπε.

Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα εφαρμόσει το σύστημα της προπληρωμής, εάν η Ουκρανία δεν ικανοποιήσει τις ρωσικές απαιτήσεις.

Εάν η Ουκρανία υπογράψει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση κατά τη σύνοδο κορυφής στις 28 και 29 Νοεμβρίου, τότε οι Βρυξέλλες μπορούν να αναλάβουν τον λογαριασμό, είπε, αρνούμενος πάντως ότι το θέμα των πιέσεων επί του Κιέβου έχει σχέση με την επιλογή της Ουκρανίας για στενότερες σχέσεις με τη Δύση.

“Πρόκειται για μία κυρίαρχη επιλογή της Ουκρανίας, αλλά ας ελπίσουμε ότι δεν θα το μετανιώσουνν όταν θα δουν ότι δεν θα έχουν τα ίδια προνόμια στα οποία υπολόγιζαν και ότι θα χάσουν τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν διότι αυτό που έχουμε τώρα είναι μία ειδική σχέση μαζί τους, μία αποκλειστική σχέση”, είπε.

Σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, η επιλογή για την Ουκρανία είναι απλή ανάμεσα στη συμμετοχή σε μία εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση και την τελωνειακή ένωση με τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Καζακστάν.

“Είναι η θέση τους και πρέπει να γίνει σεβαστή, αλλά πρέπει να κατανοήσουν ότι οι σχέσεις μαζί μας είναι διαφορετικές. Συνεχώς στρέφονται προς εμάς για πιστώσεις, για παράδειγμα. Στο τέλος, εάν έχουν τόσο προχωρημένες σχέσεις με τις Βρυξέλλες, ας πάρουν πιστώσεις από τις Βρυξέλλες”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου