ΔΙΕΘΝΗ

Γιατί ναυάγησε η Σύνοδος Τραμπ-Κιμ στο Βιετνάμ

γιατί-ναυάγησε-η-σύνοδος-τραμπ-κιμ-στο-605513

Χωρίς συμφωνία έληξε η Σύνοδος Τραμπ-Κιμ στο Ανόι του Βιετνάμ. Η σχετική ανακοίνωση που έγινε από τον Λευκό Οίκο αναφέρει: «Δεν επετεύχθη συμφωνία αυτή τη στιγμή, αλλά οι ομάδες εργασίας προσδοκούν σε νέα συνάντηση στο μέλλον».

Oι Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν επέστρεψαν στα ξενοδοχεία τους, μετά την ξαφνική αλλαγή προγραμματος στην Σύνοδο Κορυφής, και την ματαίωση του γεύματος εργασίας και ακολούθησε η συνέντευξη Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ. Οπως είπε ο αμερικανός πρόεδρος η εμπλοκή προέκυψε από το αίτημα της Πιονγιάνγκ για άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Βόρεια Κορέα.

Τι προηγήθηκε

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν τόνισε σήμερα ότι δεν θα είχε ταξιδέψει στο Ανόι για τη δεύτερη σύνοδο κορυφής με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εάν δεν ήταν «έτοιμος» για την αποπυρηνικοποίηση της χώρας του. Ο Κιμ έκανε αυτή τη δήλωση όταν ένας δημοσιογράφος του υπέβαλε το ερώτημα αν είναι «έτοιμος»: «Εάν δεν ήμουν, δεν θα βρισκόμουν εδώ», απάντησε. Ωστόσο, οι δύο πλευρές αποκλίνουν όσον αφορά το περιεχόμενο του όρου «αποπυρηνικοποίηση». Ερωτηθείς για συγκεκριμένα μέτρα που ενδέχεται να ληφθούν, ο Κιμ προτίμησε να παραμείνει πάντως αόριστος: «αυτό συζητάμε», απάντησε. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας διαβεβαίωσε εξάλλου τους δημοσιογράφους ότι θα ήταν «καλοδεχούμενη» η εγκατάσταση ενός «συνδέσμου» — γραφείου εκπροσώπησης των συμφερόντων των ΗΠΑ στην Πιονγκγιάνγκ.

Από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ότι «δεν πιέζεται» από τον χρόνο και δίνει την προτεραιότητα στην επίτευξη μιας «καλής συμφωνίας». «Δεν πιέζομαι (…). Η ταχύτητα δεν είναι τόσο σημαντική όσο αυτό για μένα» είπε.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου