ΔΙΕΘΝΗ

Αφαντο το χιόνι στα χιονοδρομικά της Ελβετίας

αφαντο-το-χιόνι-στα-χιονοδρομικά-της-ε-604952

Κατά έναν μήνα έχει μειωθεί η περίοδος του σκι στις ελβετικές Άλπεις σε σχέση με σαράντα χρόνια πριν, καθώς έχουν αλλάξει δραματικά τα δεδομένα των χιονοπτώσεων.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το χιόνι αγνοείται στην Ελβετία.

Ο φετινός Δεκέμβρης που παραδοσιακά σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου του σκι στην καρδιά ορεινής Ευρώπης, ήταν ιδιαίτερα ξηρός. Η επιδείνωση του καιρού τον Ιανουάριο βελτίωσε κάπως την κατάσταση, ωστόσο η ζημιά ήδη έγινε, καθώς μειώθηκαν οι πωλήσεις εισιτηρίων για τα χειμερινά θέρετρα που κάποτε έσφυζαν από εκδρομείς και ανατράπηκε ο προγραμματισμός των χειμερινών διακοπών.

Όπως αναφέρει ο διευθυντής χαρτοφυλακίου της Bluebay Asset Management, Mark Dowding, [η γενική συζήτηση που είχαμε στο γραφείο μετά τα Χριστούγεννα ήταν η έλλειψη χιονιού».

Η πρώιμη κακοκαιρία του Νοεμβρίου γέννησε φρούδες – όπως αποδείχτηκε – ελπίδες στις Αλπεις, καθώς ο Δεκέμβριος έδωσε τελικά στην Ελβετία το λιγότερο χιόνι που έχει καταγραφεί τα τελευταία 100 χρόνια. Τα χωριά Wengen και Grindelwald της ξακουστής περιοχής για τους λάτρεις του σκι, Jungfrau, είχαν 25% λιγότερους επισκέπτες από την αρχή της σεζόν μέχρι και τις 2 Ιανουαρίου

Αντιθέτως, μια καταιγίδα την προηγούμενη εβδομάδα προκάλεσε χιονοπτώσεις σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της παραλιακής πόλης της Σικελίας, Ταορμίνα. Η εν λόγω πόλη είναι περισσότερο γνωστή για την ωραία θέα που προσφέρει στην ηλιόλουστη Μεσόγειο, άλλες εποχές του χρόνου.
Τμήματα των Άλπεων, κυρίως σε Αυστρία και ανατολική Ελβετία, καλύφθηκαν επίσης από χιόνι, αλλά δυτικότερα, όπως πχ. σε θέρετρα όπως το Chamonix και το Val d’Isere, στη Γαλλία, το χιόνι ήταν αμελητέο.

Πάντως, εταιρεία διαχείρισης των λιφτ στο θέρετρο Val d’Isere, Cie. des Alpes, αναφέρει ότι οι προοπτικές για την τρέχουσα σεζόν παραμένουν θετικές, κυρίως λόγω των καλών κρατήσεων για τις επόμενες εβδομάδες του χειμώνα.

«Στα περισσότερα θέρετρά μας, προτείνουμε το σκι σε μεγάλο υψόμετρο και, όσο ο καιρός παραμένει καλός, οι απαιτήσεις των πελατών μπορούν να ικανοποιηθούν», αναφέρει η Agnes Pannier-Runacher, αναπληρώτρια CEO της Cie. des Alpes, η οποία εξυπηρετεί πάνω από 3 εκατ. σκιέρ τον χρόνο.

Τα θέρετρα που βρίσκονται ψηλότερα μπορούν να τοποθετήσουν τεχνητό χιόνι για να καλύψουν καλύτερα τις πλαγιές των βουνών. Οι μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για νέο κύμα κακοκαιρίας τις προσεχείς ημέρες, το χιόνι πάντως βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από τον εποχικό μέσο όρο.

Οι μετεωρολόγοι αναφέρουν ότι οι ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες οφείλονται στις συνεχιζόμενες υψηλές πιέσεις, καθώς αυτές ευθύνονται για τις ξηρές συνθήκες που επικρατούν στις Άλπεις. Αυτό μπορεί να αποτελεί σαφές σημάδι ότι αρχίζουμε να ζούμε έντονα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ήδη η περίοδος των χιονοπτώσεων στην Ελβετία αρχίζει 12 ημέρες αργότερα και τελειώνει 26 ημέρες νωρίτερα σε σχέση με το 1970, όπως δήλωσαν μετεωρολόγοι που μελέτησαν τα στοιχεία από 11 αλπικούς μετεωρολογικούς σταθμούς των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών,.

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις χειμερινές διακοπές, όπως η Crystal Holidays, βρετανικός operator πακέτων σκι που είναι ιδιοκτησίας TUI AG, επιτρέπουν στους εκδρομείς που έχουν κάνει κράτηση σε θέρετρα που τελικά δεν έχουν χιόνι, να αλλάζουν τον προορισμό τους και τους προσφέρουν θέσεις σε πούλμαν προκειμένου να μεταφερθούν σε μέρη με χιόνι.

Πολλοί είναι πάντως οι σκιέρ που έχουν χάσει την υπομονή τους και σκέφτονται να αλλάξουν τα πακέτα διακοπών τους για προορισμούς εντελώς διαφορετικούς, όπως η Ταϊλάνδη.

(newmoney.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου